Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Omyly za milióny mali naštartovať novú éru

Mali byť rozdielovými hráčmi svojich mužstiev. Signálom pre konkurentov. Dôkazom, že to s útokom na najvyššie priečky doma i v Európe myslia vážne.

05.08.2019 08:00
Neymar Foto:
Futbalisti Paríža Saint-Germain Neymar (vpredu) a Marco Verratti (vpravo) oslavujú víťazstvo francúzskeho superpohára.
debata

Aj majster tesár sa niekedy utne. Šikovní futbaloví manažéri i agenti častokrát dokážu priniesť za málo peňazí veľa muziky. Sú však aj prípady, na ktoré by radšej zabudli.

Patrí k nim aj muž, ktorý mal pomôcť parížskemu Saint-Germain k zisku Ligy majstrov. Majster sveta s nie príkladným správaním sa. Alebo napríklad jeden z najdrahších útočníkov v histórii Liverpoolu, ktorému fanúšikovia nevedia prísť na meno.

Neymarove dni sú spočítané

„Víťazná mentalita. Silný charakter. Vodcovstvo na ihrisku. Obrovský futbalový talent. To všetko k nám prináša Neymar. Veríme, že s ním začneme novú éru.“

Šéf PSG Nasser Al-Khelaifi už vie, že sa to nestane. Investícia za 222 miliónov eur sa mu veľmi nevyplatila. Hoci Brazílčan začal solídne, postupne začal herne upadať. Keď v lete 2017 odchádzal z Barcelony, nechcel sa o miesto na piedestáli deliť. Nedokázal sa herne vyrovnať Lionelovi Messimu, a tak kývol na viac ako polmiliónovú týždňovú gážu v Paríži.

„Ľudia si myslia, že ak opustíte Barcelonu, zomreli ste. Nie je to tak. Cítim sa živšie ako kedykoľvek predtým. Hrám a som šťastný. Krajina, mesto a mužstvo sa zmenia, futbal však zostáva rovnaký. Som však šťastný, že som v PSG,“ citoval Neymara na začiatku nového angažmánu francúzsky denník L'Equipe.

Radosť z nového pôsobiska trvala u Neymara len dovtedy, kým mu na jeho smetisku nevyrástol ďalší kohút. Z dvadsaťročného mladíka Kyliana Mbappého sa stal miláčik domáceho publika a zraneniami sužovaný Neymar sa cez jeho tieň márne predieral na výslnie.

Zdá sa, že odvtedy to medzi oboma škrípe. Obzvlášť v týchto dňoch. Neymar totiž robí všetko preto, aby si vydupal prestup späť do Barcelony. Vedeniu PSG podľa španielskeho denníka Sport dokonca odkázal, že už za klub hrať nebude.

Informácia pravdepodobne neušla ani Mbappému. Elitný strelec pomohol gólom k sobotňajšiemu triumfu nad Rennes (2:1) vo francúzskom Superpohári. Keď sa schyľovalo k spoločnej fotografii s trofejou, Mbappé viackrát Neymara oblečeného v civile odstrčil. Po Francúzovom typickom širokom úsmeve nebolo ani stopy.

„Neymarove dni v PSG sú zrátané. Nevidím cestu späť,“ napísal expert Sky Sports Guillem Balagué.

Vaša excelencia Pogba

Jürgen Klopp, Rio Ferdinand, bratia Gary a Phil Nevillovci a mnohí ďalší. Všetci do jedného sa chytali za hlavu. Dôvod? Stopäť miliónov eur za Paula Pogbu.

Vedenie Manchestru United bolo však o návrate vynikajúceho stredopoliara na Old Trafford presvedčené. Do Juventusu poslalo ponuku, ktorá sa neodmieta. A chystalo sa na opätovný útok na anglický titul.

S príchodom Pogbu v auguste 2016 sa v najslávnejšom anglickom klube začalo schyľovať na lepšie časy. Pomálo aj trénerské eso José Mourinho. Portugalský búrlivák si však postupne akosi nevedel nájsť cestu k novej hviezde. Pogbovi sa zasa nepáčil Mourinhov tvrdý štýl i nevyberavý slovník. A problém bol na svete.

„Hrali sme v Burley, asi 40 kilometrov od Manchestru. Požiadal ma, či by sa po zápase nemohol vrátiť domov po vlastnej osi a nie s tímom. Ten chlapec bol rušivým elementom, lebo sa chcel domov dostať novým Rolls-Roycom. A teraz mi povedzte čo som mal s vašou excelenciou robiť? Povoliť mu to, nech zhodí mužstvo? Nepustiť ho k vlastnému šoférovi? Alebo to vyriešiť po svojom a riskovať padáka?“ pýtal sa Mourinho.

Paul Pogba a José Mourinho - na Old Trafforde... Foto: SITA/AP, Jason Cairnduff
pogba mourinho Paul Pogba a José Mourinho - na Old Trafforde si príliš nerozumeli.

Hoci sa Mourinhovi podarilo získať pred dvomi rokmi štvrtý anglický titul, konfliktov s Pogbom neubúdalo. A kormidelníkov čas sa krátil. Pogba otvorenou kritikou defenzívneho štýlu vykopal s Mourinhom vojnovú sekeru. Jeden z najlepších trénerov súčasnosti sa pustil do otvoreného boja, ktorý však nemohol vyhrať.

Dnes je na lavičke United Ole Gunnar Solskjaer. Ani tomu sa veľmi nedarí dostať z Pogbu futbalový kumšt a radosť, ktorá ho zdobila napríklad na lanských majstrovstvách sveta v Rusku. A vyzerá to tak, že ďalšiu šancu už nedostane.

Podba neodcestoval na posledný prípravný zápas pred tohtotýždňovým štartom Premier League. United vyhrali nad AC Miláno po penaltách bez svojej francúzskej hviezdy. Tá sa údajne sťažovala na bolesti chrbta. Kým španielske médiá ich spochybňujú s tým, že si chce vydupať prestup do Realu Madrid, Solskjaer ich potvrdil.

„Bolo jasné, že s nami nepôjde. Nechceli sme nič riskovať. Do zápasu s Chelsea bude v poriadku. Nepochybujem, že zostane v Manchestri,“ hýril istotou nórsky lodivod.

Ďakujeme veľmi pekne Liverpool

Posledný deň zimného prestupového obdobia častokrát prinesie nečakané transfery. Tie, ktorými sa na poslednú chvíľu látajú deravé topánky, do ktorých klubom tečie. Taký zažili aj fanúšikovia Liverpoolu. Na 31. január 2011 by najradšej čo najskôr zabudli.

„Ďakujeme veľmi pekne Liverpool,“ usmieval sa legendárny útočník Newcastlu Alan Shearer. Na jednej strane bol určite smutný, že jeho milovaný klub opúšťa Andy Carroll. Urastený anglický valibuk, ktorý bol veľkou oporou United. Na druhej však určite mädlil rukami. Veď 41 miliónov eur za hráča s vtedajšou trhovou hodnotou 2,5 milióna bol jackpot.

„Som pripravený pobiť sa o svoju šancu. Trh je jedna vec, futbal druhá. Môžem ovplyvniť len jedinú,“ vyhlásil po prestupe Carroll.

Pre porovnanie – v ten istý deň priviedol Kenny Dalglish na Anfield Road aj Luisa Suáreza. O pätnásť miliónov lacnejšie. A kým Uruguajčan si v Liverpoole vystrieľal obdiv a teraz je dvorným spolupracovníkom Lionela Messiho v Barcelone, Carroll si od júla tohto roka hľadá nový klub.

„Bola to lekcia do života. Nenaložil som so svojou životnou šancou najlepšie, ale už to nezmením,“ vrátil sa k 31. januáru 2011 Carroll.

debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #Paul Pogba #Andy Carroll