Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

FIFA sprísnila tresty za rasizmus a diskrimináciu. Čo hrozí previnilcom?

Medzinárodná futbalová federácia FIFA zdvojnásobila minimálny trest za rasizmus na desať zápasov. Ďalšou novinkou je, že hráči budú mať možnosť rovnako ako v trestnom konaní podať vyhlásenie obete o dopade činu na ich život.

12.07.2019 07:58
Raheem Sterling Foto: ,
Jeden z najlepších hráčov Premier League Raheem Sterling prispel koncom marca víťazstvu Angličanov 5:1 na ihrisku Čiernej Hory a vypočul si rasistické prejavy z tribún.
debata

Upravené disciplinárne pravidlá nadobudnú platnosť v pondelok. „Témy ako rasizmus a diskriminácia sme zmodernizovali, čo robí z FIFA priekopníka v ochrane základných ľudských práv jednotlivca,“ citovala agentúra Reuters federáciu. „Obete tiež môžu byť vyzvané, aby podali ústne alebo písomné vyhlásenie,“ dodal.

Najnižší trest za rasizmus pre hráčov a funkcionárov je 10 zápasov, kluby a zväzy za prvý prehrešok môžu mať uzatvorenú časť štadióna a dostanú minimálnu pokutu 20-tisíc švajčiarskych frankov (18-tisíc eur). Vo výnimočných prípadoch môžu zápas kvôli rasizmu alebo diskriminácii kontumovať 3:0 v prospech poškodeného tímu.

Predčasnému ukončeniu a následnej kontumácii musí predchádzať tzv. trojstupňová procedúra, ktorá je v platnosti už teraz. Podľa nej rozhodca najprv vyzve prostredníctvom rozhlasu na štadióne k upokojeniu situácie, potom môže stretnutie prerušiť, kým nevhodné správanie neprestane, a až potom môže duel predčasne ukončiť.

„A ak nenastanú výnimočné okolnosti, budú zápasy predčasne ukončené kvôli rasizmu alebo diskriminácii kontumované,“ uviedla FIFA.

Nové pravidlá tiež rozšírili definíciu, čoho sa môže diskriminácia týkať. „Ide o rasu, farbu kože, etnický, národnostný alebo spoločenský pôvod, pohlavie, postihnutie, sexuálnu orientáciu, vieru, politický názor, majetok, narodenie alebo akékoľvek postavenie či akýkoľvek dôvod,“ píše sa v pravidlách.

Medzi ďalšie novinky v disciplinárnom poriadku je sprístupnenie niektorých konaní a zverejňovanie viacerých verdiktov. FIFA tým reagovala na pozíciu Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý nedávno vyzval Športový arbitrážny súd CAS, aby nekonal výhradne za zatvorenými dverami.

debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus