Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Angličania zlomili prekliatie, Portugalčania ovládli Ligu národov

Futbalisti Portugalska sa tešia z historicky prvého triumfu v Lige národov. Vo finále premiérového ročníka doma v Porte zdolali Holanďanov 1:0. Jediný a rozhodujúci gól na Štadióne draka strelil po hodine útočník Valencie Goncalo Guedes po prihrávke Bernarda Silvu.

09.06.2019 17:54 , aktualizované: 23:45
Portugalskí futbalisti, radosť Foto: ,
Radosť portugalských futbalistov na čele s kapitánom Cristianom Ronaldom po triumfe vo finále Ligy národov.
debata

Portugalčania s kapitánom Cristianom Ronaldom, ktorí nastúpili bez zraneného stopéra Pepeho, boli po všetkých stránkach lepším tímom (strely na bránku 7:1) a potvrdili aj historicky priaznivú štatistiku proti Holanďanom. V ôsmom zápase sa zrodilo ich šieste víťazstvo (6–1–1).

V prvom polčase mali Portugalčania dvanásť streleckých pokusov, z toho štyri na bránku a zahrávali aj šesť rohových kopov. Aktivitou hýril celý útočný trojlístok domácich na čele s Cristianom Ronaldom, ale brankár Jasper Cillessen si udržal čisté konto.

Najviac ho zrejme vyskúšal Bruno Fernandes, ktorého tvrdú strelu musel v 30. min vyraziť na roh. Holanďania síce miestami dokázali tvoriť hru, ale v ofenzívnej fáze boli jaloví, prakticky ani nevystrelili na bránku.

Tréner Ronald Koeman preto v prestávke stiahol z trávnika útočníka Ryana Babela a do druhého polčasu poslal Quincyho Promesa. Portugalčania však hneď v úvode druhého dejstva vystupňovali tlak, zahrávali viacero rohových kopov v tesnom slede, ale nič z toho nevyťažili.

Holanďania po hodine hry vymenili druhého hráča, ale hneď na to, paradoxne, inkasovali. Bernardo Silva sa vrútil do šestnástky, nečakane prihral do voľného priestoru Goncalovi Guedesovi a ten strelou k žrdi otvoril skóre – 1:0.

Cillessen si síce siahol na loptu, ale nevytlačil ju z bránky. Až v 65. min sa holandské mužstvo dostalo k prvej strele na bránku, hlavičku Memphisa Depaya zneškodil Rui Patrício.

Trvalejší nápor hostí sa nedostavil, a tak Portugalsko skúsene dohralo zápas do víťazného konca.

Liga národov – finále

Portugalsko – Holandsko 1:0 (0:0)
Gól: 60. Goncalo Guedes. ŽK: 88. Dumfries, 90.+ L. de Jong (obaja Hol.), rozhodoval: Undiano Mallenco (Šp.)

Portugalsko: Rui Patrício – Semedo, Rúben Diaz, Fonte, Raphael Guerreiro – Danilo, William Carvalho (90.+ Rúben Neves), Bruno Fernandes (81. Joao Moutinho) – Cristiano Ronaldo, Goncalo Guedes (75. Rafa Silva), Bernardo Silva

Holandsko: Cillessen – Dumfries, Van Dijk, De Ligt, Blind – De Roon (81. L. de Jong), F. de Jong, Wijnaldum – Bergwijn (60. Van de Beek), Depay, Babel (46. Prommes)

Hlasy po zápase

Bernardo Silva, útočník Portugalska: „Som veľmi šťastný a hrdý. Je to môj prvý titul s portugalskou reprezentáciou. Nie je nič krajšie ako zakončiť sezónu takýmto spôsobom pred fantastickými fanúšikmi, ktorí nám veľmi pomohli.“

Virgil van Dijk, obranca Holandska a kapitán tímu: „Po finálovej prehre sme sklamaní, celkovo však môžeme byť na seba hrdí. Máme za sebou skvelé účinkovanie v Lige národov. Spravili sme obrovský progres.“

Angličania zvládli rozstrel o bronz

Futbalisti Anglicka sa tešia z celkového tretieho miesta. V súboji o bronz v portugalskom Guimaraesi zverenci trénera Garetha Southgata zdolali Švajčiarov 1:0 po strelách zo značky pokutového kopu.

V riadnom hracom čase aj po predĺžení sa súboj na Štadióne Afonsa Henriquesa skončil bez gólov. Anglickým hrdinom penaltového rozstrelu bol brankár Jordan Pickford. Najprv svoj pokus z bieleho bodu premenil a potom vychytal švajčiarskeho hráča Josipa Drmiča.

Anglickí futbalisti sa dočkali aspoň malej útechy za nezvládnutý súboj o bronz pred necelým rokom, keď na majstrovstvách sveta v Rusku podľahli Belgičanom 0:2.

Už po troch minútach mohli Angličania otvoriť skóre, ale strela ich kapitána Harryho Kana opečiatkovala iba brvno švajčiarskej bránky. Aj na konci úvodnej štvrťhodiny mali anglickí futbalisti možnosť skórovať, ale po strele Raheema Sterlinga sa zaskvel brankár Švajčiarov Yann Sommer.

V 36. min zasa prudká hlavička Deleho Alliho skončila nad bránkou, ktorú strážil Sommer. V 57. min mohli streliť gól aj Švajčiari, ale brankár Jordan Pickford zmaril tento zámer Granita Xhaku. V 75. min vystrelil striedajúci Steven Zuber, ale len tesne vedľa anglickej bránky.

V 84. min sa aktívnejší Angličania dočkali gólu, ktorý však neplatil. Callum Wilson ešte pred gólovým momentom stiahol švajčiarskeho obrancu Manuela Akanjiho a systém VAR to potvrdil aj hlavnému rozhodcovi.

V predĺžení Sommer výborne zasiahol pri hlavičke Deleho Alliho ako aj následnej dorážke Raheema Sterlinga. Aktívnejší Angličania mali aj ďalšie šance, kopali rohy aj priame kopy, ale Sommera ani raz neprekonali.

Zápas pred skvelou diváckou kulisou, o ktorú sa starali najmä stovky anglických fanúšikov v hľadisku, napokon dospel do penaltového vyvrcholenia. To prinieslo vytúžený úspech futbalistom z Britských ostrovov.

Do stavu 6:5 pre Anglicko všetci strelci prekonali brankárov, ale potom zaváhal Švajčiar Drmič a brankár Pickford sa stal hrdinom víťazného tímu. Strelcom rozhodujúceho anglického gólu bol Eric Dier.

„Zaslúžili sme si zvíťaziť za všetky tie šance a brvná, ktoré sme nastrelili. Najmä ma teší, že sme sa správne nakopli po sklamaní v semifinále. To je pre mňa dôležitý odkaz do budúcnosti,“ uviedol Gareth Southgate, tréner Anglicka, cituje ho oficiálny portál UEFA.

Southgate sa poďakoval hráčom za oduševnený výkon a vravel, že je dobré skončiť sezónu s dobrým výsledkom.

„Keď som cítil tú energiu, ktorá z hráčov išla pred zápasom, nebál som sa, že to len tak odohrajú. Pre mňa je dnešný výkon záväzkom do budúcnosti, že chcem byť naďalej trénerom anglického mužstva. Má to význam,“ rád skonštatoval Soutghate.

Bývalý reprezentačný obranca s 57 štartmi v drese Albiónu sa nevyhol ani otázke, prečo zahrával pokutový kop v rozstrele aj brankár Jordan Pickford.

„Patrí medzi našich lepších strelcov. Myslím si, že celkovo veľa brankárov disponuje dobrou kopacou technikou, len ju nemajú možnosť často ukazovať. Samozrejme, ak by svoj pokus nepremenil, ako tréner by som si to zlízol. Preto som veľmi rád, že mu to vyšlo.“

Švajčiari chceli pred turnajom Final Four Ligy národov zaútočiť na celkové prvenstvo. V zápasoch proti Portugalsku a Anglicku rozhodne nesklamali, ale nestrelili potrebné góly.

„Čo mám z toho, že nás všetci dookola chvália za výkony, keď sme skončili na štvrtom mieste. Zaslúžili sme si viac, než čo sme dosiahli,“ povzdychol si bosniansky tréner na lavičke Švajčiarska Vladimir Petkovič.

„Na druhej strane, tieto zápasy nám ukázali, že môžeme hrať vyrovnané partie aj s tými najlepšími a aj ich zdolať. Tento poznatok je dôležitý do budúcnosti,“ dodal 55-ročný rodák zo Sarajeva.

Liga národov, o 3. miesto

Švajčiarsko – Anglicko 0:0, po rozstrele 5:6
Vývoj rozstrelu: Harry Maguire 0:1, Steven Zuber 1:1, Ross Barkley 1:2, Granit Xhaka 2:2, Jadon Sancho 2:3, Manuel Akanji 3:3, Raheem Sterling 3:4, Kevin MBabu 4:4, Jordan Pickford 5:4, Fabian Schär 5:5, Eric Dier 6:5, Josip Drmič 6:5 – Pickford vyrazil

TV Pravda: S kamerou sme sa v pravidelnej rubrike Týždeň v športe vybrali za slávnym slovenským futbalovým klubom – Inter Bratislava. Chcete vedieť, kde dnes pôsobí? Pozrite si našu videoreportáž.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #finále #Liga národov #o 3. miesto #anglickí futbalisti #švajčiarski futbalisti #holandskí futbalisti #portugalskí futbalisti #výsledok #rozstel