Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan slávi storočnicu. Na začiatku ďalšej sa chce presadiť v Európe

Pred 100 rokmi, 3. mája 1919, založili najslávnejší slovenský futbalový klub Slovan Bratislava. V roku 1969 vyhral ako jediný československý klub jednu z troch európskych pohárových súťaží, Pohár víťazov pohárov (PVP), keď vo finále v Bazileji zdolal slávnu Barcelonu 3:2.

03.05.2019 06:00 , aktualizované: 19:26
debata
Prvá podoba štadióna na Tehelnom poli po jeho... Foto: Archív Jozefa Kšiňana
Tehelné pole, 1942 Prvá podoba štadióna na Tehelnom poli po jeho dobudovaní v roku 1942.

Osemnásobný majster Československa (1949, 1950, 1951, 1955, 1969/70, 1973/74, 1974/75, 1991/92) vyhral po rozdelení Československa v roku 1993 deväťkrát samostatnú slovenskú ligu (1993/94, 1994/95, 1996 / 96, 1998/99, 2008/09, 2010/11, 2012/13, 2013/14 a 2018/19), osemkrát na Slovensku kraľoval medzi vojnami a počas druhej svetovej vojny (1926, 1927, 1930, 1932, 1939/40, 1940/41, 1941/42, 1943/44).

Klub „belasých“ v roku 1919 založili ako Prvý Česko-slovenský športový klub Bratislava (1. ČsŠK Bratislava) skupinou českých úradníkov. Prvým predsedom klubu sa stal policajný kapitán Richard Brunner. V priebehu rokov zmenil niekoľkokrát názov (v komunistickom období napríklad na Sokol NV alebo ÚNV Slovan), Slovan sa nazýva od roku 1953.

Svoj najslávnejší úspech dosiahol klub 21. mája 1969 vo švajčiarskom Bazileji, kde Slovan vo finále PVP, predchodcovi dnešnej Európskej ligy, zdolal FC Barcelona 3:2 vďaka gólom Cvetlera, Hrivnáka a Jána Čapkoviča.

Výrok „Jastrabi z Tehelného poľa bratislavského“, ktorý po zápase predniesol známy komentátor Gabo Zelenay, sa stal legendárnym. Po návrate sprevádzal víťaza z letiska do bratislavských ulíc stotisícový dav.

K oporám mužstva patrili Alexander Vencel, Ján Zlocha, Ľudovít Zlocha, Ján Čapkovič, Jozef Čapkovič, Ivan Hrdlička, Vladimír Hrivnák, Karol Jokl, Ľudovít Cvetler, Ladislav Móder a kapitán Alexander Horváth.

V drese Slovana vyrástlo mnoho bývalých i súčasných slovenských reprezentantov, okrem Popluhára, Jokla či bratov Čapkovičovcov aj napríklad Koloman Gögh, Ján Švehlík, Anton Ondruš, Peter Dubovský, Marek Hamšík či Róbert Mak.

Slovan hral dlhé desaťročia svoje zápasy na štadióne na Tehelnom poli, ktorý otvoril 27. apríla 1940 zápasom s nemeckou Herthou Berlin (remíza 2:2). V roku 2006 bolo rozhodnuté o zbúraní starého štadióna a výstavbe nového. Nový štadión na Tehelnom poli s kapacitou 22 500 miest otvoril tento rok 3. marca derby proti Spartaku Trnava.

V rámci slávnostného otvorenia sa zoradili na trávniku veľké osobnosti, ktoré písali históriu bratislavského Slovana. Nechýbali medzi nimi Ondruš, bratia Čapkovičovci, Hrdlička, z mladšej úspešnej generácie Vladimír Kinder či Jaroslav Timko a desiatky ďalších. Podľa organizátorov ich bolo bezmála osemdesiat.

TV Pravda: Pozrite si videoreportáž zo slávnostného otvorenia Tehelného poľa:

Video

Kľúč od novovybudovaného štadióna, ktorý stojí na mieste legendárnej stavby a ktorý slúžil takmer sedemdesiat rokov, odovzdal legendárny brankár Slovana Alexander Vencel.

„Bola to pre mňa obrovská česť, veľmi si to vážim,“ vravel 75-ročný Vencel, ktorý v šestdesiatych rokoch striedal v bratislavskej bránke inú slovanistickú legendu – Viliama Schrojfa.

„Na Tehelnom poli som prežil možno najviac rokov, hráčskych i trénerských, som s ním spätý nepretržite pomaly šesťdesiat rokov. Na Tehelnom poli som aj v byte pod tribúnou zopár rokov býval a narodil sa mi tu syn. Možno to všetko boli dôvody, prečo mi dali túto dôveru. Som veľmi rád, že som sa pri tejto príležitosti stretol s takým množstvom významných osobností, ktoré písali históriu klubu. Mnohí z nás už majú svoje roky a neviem, či bude ešte nejaká iná šanca, aby sme sa v tomto zložení zišli,“ vyznával sa Vencel, ktorý patril k najúspešnejším hráčom belasých.

Získal so Slovanom nielen slávnu európsku trofej PVP, ale aj tri tituly majstra ČSSR. Bol tiež členom československého tímu, ktorý sa tešil z titulu majstrov Európy 1976.

Ján Zlocha a brankár Alexander Vencel sledujú... Foto: Archív Jána Zlochu
Ján Zlocha, Alexander Vencel Ján Zlocha a brankár Alexander Vencel sledujú loptu.

„Slovan tradíciami historicky patrí na Tehelné pole. Trvalo dosť dlho, dlhšie ako sme si mysleli, kým sme sa sem vrátili. Keď sme hrávali v európskych pohároch, závideli sme súperom, aký majú krásny štadión. Teraz sa im už v tomto môžeme rovnať,“ povedal pred marcovým derby ďalší bývalý skvelý hráč, majster Európy 1976 Švehlík, ktorý ešte stále aj vo veku 69 rokov pôsobí v aktívnej funkcii, je vedúcom mužstva áčka.

„Prvý raz som zažil, že v hľadisku boli len fanúšikovia Slovana. Bolo to úžasné. Pre mňa to bol asi najkrajší večer v doterajšej kariére. Budem si ho dlho pamätať. Ale verím, že na Tehelnom poli zažijem ešte krajšie a významnejšie zápasy,“ vravel po stretnutí proti Trnave slovinský kanonier Slovana Andraž Šporar.

Slovan si 13. apríla po víťazstve v Žiline 3:0 s veľkým predstihom, šesť kôl pred koncom súťaže, vybojoval deviaty slovenský titul. Na Tehelné pole ho vrátil tréner Martin Ševela.

Pre Slovan sa dosiahnutím významného míľniku nič nekončí. Klub pozerá do budúcnosti. „Môžeme byť hrdí na to, akou silnou značkou sa stal ŠK Slovan v domácom i medzinárodnom futbale. Naším dlhodobým cieľom je, aby Slovan pravidelne hrával v európskych súťažiach, nie v ich predkolách, ale v skupine Ligy majstrov alebo Európskej ligy. Druhým cieľom je zapĺňať štadión na Tehelnom poli. Veríme, že podpora fanúšikov bude veľká. Lebo len s ich podporou budeme konkurencieschopní aj na európskej scéne,“ zdôraznil generálny riaditeľ ŠK Slovan Ivan Kmotrík mladší.

TV Pravda: Čo je za dominanciou Slovana vo futbalovej lige? Aké ďalšie ciele stoja pred klubom z Tehelného poľa? Aj na tieto otázky odpovedá v pravidelnej relácii Týždeň v športe tréner nového šampióna Martin Ševela.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Alexander Vencel