Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Smutné výročie. Od tragédie na štadióne Hillsborough prešlo 30 rokov

Podľa prvej vyšetrovacej verzie išlo o nešťastnú náhodu a na vine bolo aj správanie niektorých fanúšikov. Podľa posledného súdneho rozhodnutia z roku 2016 spôsobila tragédiu policajná nedbanlivosť. A až predvlani z nej obvinili šesť ľudí.

15.04.2019 18:10
Hillsborough Foto: ,
Futbalisti a fanúšikovia stoja počas minúty ticha pred nedeľňajším šlágrom 34. kola Premier League FC Liverpool - FC Chelsea v Liverpoole pred 30. výročím tragédie na štadióne Hillsborough v Sheffielde.
debata

Pri najtragickejšom športovom nešťastí v dejinách Británie zahynulo pred 30 rokmi, 15. apríla 1989, na futbalovom štadióne Hillsborough v anglickom Sheffielde 96 ľudí a 766 bolo zranených.

Osudový zápas semifinále Anglického pohára medzi mužstvami FC Liverpool a Nottingham Forest mal výkop o 15:00 miestneho času, ale ešte 20 minút predtým stáli davy fanúšikov pred turniketmi.

S blížiacim sa výkopom stúpala nervozita, a tak sa polícia rozhodla otvoriť ďalšiu bránu, slúžiacu ako východ. Potom sa dav asi 5000 fanúšikov Liverpoolu vrhol na štadión, kde však narazil na oceľové zátarasy.

Zápas po šiestich minútach od výkopu zastavili. To už ale v tlačenici umierali ľudia udusením a ušliapaním. Na mieste či v ten istý deň v nemocnici zomrelo 94 ľudí a 760 ďalších bolo zranených.

Štyri dni nato podľahol zraneniam 14-ročný chlapec a poslednou obeťou sa stal Tony Bland (22), ktorý zomrel v marci 1993 po tom, ako jeho rodičia dosiahli na súde práva na jeho odpojenie od prístrojov; stal sa tak aj prvým pacientom, ktorému to v Anglicku súd umožnil.

Vyšetrovanie príčin nešťastia sa ťahá už 30 rokov. Podľa prvej vyšetrovacej verzie z roku 1991 išlo o nešťastnú náhodu. Po ďalších súdnych ťahaniciach nariadil nové prešetrenie udalostí v decembri 2012 najvyšší súd po dlhoročných protestoch príbuzných obetí, ktorí nesúhlasili s tvrdením, že išlo o nešťastnú náhodu a že na vine bolo aj správanie niektorých fanúšikov.

V Liverpoole sa nachádza pamätník s menami... Foto: Reuters, PHIL NOBLE
Hillsborough, pamätník V Liverpoole sa nachádza pamätník s menami obetí nešťastia na štadióne Hillsborough.

Porota v apríli 2016 rozhodla, že tragédiu spôsobila policajná nedbanlivosť. Vyšetrovanie príčin nešťastia odhalilo množstvo pochybení v zaistení bezpečnosti aj pri následnom zásahu záchranárov. Panovalo aj podozrenie, že polícia sa snažila kryť vlastné pochybenia.

Veliteľ polície na štadióne sa vo svojej činnosti dopustil „veľkej nedbanlivosti“ a k nebezpečnej situácii pre divákov pri zápase prispeli aj ďalšie chyby polície, rozhodla porota. Správanie fanúšikov Liverpoolu podľa nej k tragédii neprispelo.

V júni 2017 za tragédiu obvinili šesť ľudí. Je medzi nimi aj David Duckenfield, ktorý na štadióne zodpovedal za policajnú akciu. Duckenfield čelí obvineniu zo zabitia 95 ľudí, spôsobeného hrubou nedbanlivosťou.

Vtedajší šéf polície grófstva Norman Bettison je obvinený zo zneužitia verejného úradu kvôli údajnému klamstvu po nešťastí. Právneho zástupcu polície obvinili zo snahy o marenie výkonu spravodlivosti v súvislosti s manipuláciou výpoveďou svedkov počas vyšetrovania.

Tragédia viedla k prijatiu rozsiahlych bezpečnostných opatrení na britských futbalových štadiónoch, okrem iného k zavedeniu miest na sedenie pre všetkých divákov či k opatreniam v súvislosti s predajom alkoholu na štadiónoch, bariérami, plotmi či turniketmi.

Podľa dostupných údajov je najhoršou podobnou udalosťou v histórii 318 mŕtvych po strete fanúšikov v roku 1964 na Národnom štadióne v Lime, druhé najhoršie nešťastie sa stalo v ghanskej Akkre v roku 2001, kde po násilnostiach a panike ušliapali 127 ľudí.

TV Pravda: Čo je za dominanciou Slovana vo futbalovej lige? Aké ďalšie ciele stoja pred klubom z Tehelného poľa? Aj na tieto otázky odpovedá v pravidelnej relácii Týždeň v športe tréner nového šampióna Martin Ševela.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Hillsborough #Nottingham Forest