Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zaplnený Eden si uctil Adamca. Pavelka Slovákom gól nedal, Brazílii áno

Českí futbaloví fanúšikovia si v utorok v pražskom Edene dopriali sviatočný večer, ale chýbala mu povestná čerešnička. Českí reprezentanti v prípravnom zápase s Brazíliou pred vyše 19 000 divákmi po prvom polčase viedli 1:0, do 83. min držali nerozhodný stav, ale nakoniec kapitulovali pod veľkým tlakom renomovaného súpera.

26.03.2019 23:12 , aktualizované: 27.03.2019 09:32
David Pavelka, Tomáš Souček Foto: ,
Brazílčan Philippe Coutinho medzi Čechmi Davidom Pavelkom a Tomášom Součkom.
debata

Organizátori duelu nezabudli ani na nedávno zosnulú slovenskú legendu Jozefa Adamca, ktorý vo farbách reprezentácie Československa v Bratislave v roku 1968 strelil hetrik o siete Brazílie.

Striedajúci Gabriel Jesus gólmi v 83. a 90. min zariadil víťazstvo 3:1 pre výber krajiny 5-násobných majstrov sveta. Brazílčanom síce pre zranenie chýbala ich najväčšia súčasná hviezda Neymar, ale inak prišli do Prahy so silným tímom zloženým z hráčov popredných európskych klubov.

Českým hrdinom mohol byť David Pavelka, ktorý v 37. min ľavačkou nekompromisne prekonal brazílsku brankársku jednotku Alissona Beckera. Pre 27-ročného stredopoliara tureckého klubu Kasimpasa Istanbul to bol premiérový strelecký zápis v najcennejšom dre­se.

„Proti Brazílčanom sa celkovo asi nedáva veľa gólov. Preto si to veľmi vážim, je to príjemný pocit. Z pohľadu mužstva to však v konečnom dôsledku nemalo veľký význam, preto som strelil už aj dôležitejšie góly,“ povedal David Pavelka, cituje ho web isport.blesk.cz.

„Viselo mi to vo vzduchu už proti Slovákom či Ukrajincom na jeseň v Lige národov, takže som si vravel, že to konečne môže padnúť,“ dodal Pavelka.

Lenže vysoký herný štandard z prvej polovice zápasu a najmä čisté konto Česi po zmene strán neudržali. „Dali sme do toho veľké úsilie, vysoko sme napádali a často súpera dostali do úzkych. Strelili sme aj gól, bol to veľmi podarený prvý polčas,“ hodnotil tréner českého tímu Jaroslav Šilhavý pre české médiá a vzápätí sa vyjadril aj k slabšiemu druhému polčasu:

„Dostali sme nešťastný gól na 1:1, prakticky sme ho súperovi sami ponúkli. Potom prišli vynútené zmeny v zostave a narušila sa naša kompaktnosť. Boli sme už rozhádzaní a Brazílčania ukázali, čo vedia.“ Česi nastúpili proti výberu najúspešnejšej krajiny histórie futbalu s cieľom udobriť si fanúšikov po kvalifikačnom debakli v Anglicku (0:5). „Verím, že sa nám to aspoň sčasti podarilo,“ podotkol tréner Šilhavý.

Brazílčan Marquinhos a český útočník Patrick... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Chech Republic Brazil Soccer futbal brazília schick Brazílčan Marquinhos a český útočník Patrick Schick v súboji o loptu.

„Prekvapila nás agresívna hra českého tímu, po zmene strán to už bolo lepšie,“ priznal tréner Brazílie Tite. Dlhoročný oporný stĺp obrany „kanárikov“ Thiago Silva glosoval súboj takto:

„V prvom polčase sme len spoznávali hru súpera a nedarilo sa nám nič vymyslieť. Robili sme nezvyčajne veľa chýb. V druhom polčase prišli noví hráči a začali sme si konečne prihrávať tak, ako sme chceli. Boli sme už oveľa nebezpečnejší vpredu a prišli aj góly.“

Futbalisti Japonska zvíťazili v utorkovom stretnutí v Kobe nad Bolíviou 1:0. Argentína si poradila s Marokom taktiež 1:0.

Prípravné zápasy

Japonsko – Bolívia 1:0 (0:0)
Gól: 76. Nakadžima

Kórejská republika – Kolumbia 2:1 (1:0)
Góly: 16. Son Heung-Min, 58. Lee Jae-Sung – 49. Diaz

SAE – Sýria 0:0

Pobrežie Slonoviny – Libéria 1:0 (0:0)
Gól: 90. Kodjia (z 11 m)

Nigéria – Egypt 1:0 (1:0)
Gól: 1. Onuachu

Senegal – Mali 2:1 (0:0)
Góly: 87. Mane, 90.+1 Konate – 72. Adama Traore

Maroko – Argentína 0:1 (0:0)
Gól: 84. Correa

Česko – Brazília 1:3 (1:0)
Góly: 37. Pavelka – 49. Firmino, 83. a 90. Gabriel Jesus

Gibraltár – Estónsko 0:1 (0:0)
Gól: 53. Vassiljev

Alžírsko – Tunisko 1:0 (0:0)
Gól: 70. Bounedjah (z 11m)

TV Pravda: Bývalí futbaloví reprezentanti Ján Pivarník a Dušan Tittel v ďalšej časti relácie Týždeň v športe hodnotia štart Slovákov do kvalifikácie ME 2020 a hovoria aj o ich postupových šanciach:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #príprava #českí futbalisti #brazílski futbalisti