Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Na Tehelnom poli sa bude hrať od marca

Na novom štadióne na Tehelnom poli sa už niekoľko rokov malo hrať. Lenže prvé zápasy sa v novej modernej aréne uskutočnia až v marci tohto roku.

03.01.2019 07:00
Národný futbalový štadión, Tehelné pole Foto: ,
Národný futbalový štadión.
debata

Skončil sa nekonečný príbeh výstavby Národného futbalového štadióna. Prvý raz sa o jeho výstavbe vravelo už v roku 2004. Odborníci sa v etape príprav zhodli, že by mal stáť na Tehelnom poli. Na mieste, kde v roku 1940 vybudovali starý štadión. V prospech tejto lokality hovorila výnimočná tradícia i dobrá dostupnosť.

Prvú vizualizáciu nového stánku predstavili v júni 2006. Ďalší rok sa malo začať s búracími prácami a samotnou výstavbou. Prvý termín, keď mal byť štadión daný do užívania, bol koniec roka 2008…

Aká bola realita? V júli 2013 sa začalo s búracími prácami. Ani vtedy ešte nebolo o osude stavby definitívne rozhodnuté. Vyše dva roky zívala na mieste veľká jama. Práce na jeho budovaní sa začali 1. septembra 2016. Trvali 28 mesiacov.

Národný futbalový štadión 14.11.2018 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Národný futbalový štadión 14. novembra 2018.

Konečný účet za túto stavbu bude známy neskôr. Pôvodne mala stáť 75,2 milióna eur, ale podľa investora a majiteľa futbalového klubu Slovana Bratislava Ivana Kmotríka bude štadión o niečo drahší. „Podľa hlavného dodávateľa Strabagu sa objektívne zdvihli ceny niektorých vstupov, rástla cena betónu, železa, niektoré dodatky si vyžadovala UEFA. A zvyšila sa cena ľudského zdroja,“ vysvetlil Kmotrík.

Kapacita štadióna sa pohybuje tesne pod hranicou 23-tisíc miest, môže sa znížiť až na 18-tisíc miest. Aj pri menšej návšteve bude hľadisko zaplnené.

Investor v decembri informoval, že sa nechystá nijaké špeciálne otvorenie nového stánku. Prvým zápasom bude tradičné derby Slovan – Trnava 2. marca 2019. „Nemám pocit, že by sme mali robiť z otvorenia nejaký veľký humbug,“ uviedol Kmotrík.

Na štadióne bude mať domovské právo aj slovenská reprezentácia, ale úvodný zápas kvalifikácie ME 2020 s Maďarskom odohrá 21. marca ešte v Trnave. Na Tehelné pole by sa mala vrátiť 6. septembra 2019, keď v kvalifikácii privíta favorita skupiny – Chorvátsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #19 udalostí roka 2019