Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok 2018: Štyridsaťštyri dní, ktoré otriasli slovenským futbalom

Najskôr futbaloví reprezentanti podľahli v derby Česku v Trnave (13. októbra). Siedmi reprezentanti si na druhý deň večer vyrazili na nepovolený výlet do nočného Senca.

29.12.2018 19:12
Ján Kozák Foto: ,
Ján Kozák prichádza na tlačovú konferenciu, na ktorej vysvetlil dôvody svojej rezignácie.
debata

Nachytal ich tréner Ján Kozák, a jeho reakcia bola nečakaná – vzdal sa funkcie. Mužstvo s novým trénerom Pavlom Hapalom prehralo aj odvetný zápas v Prahe a vypadlo z druhej divízie Ligy národov. Urazený nehrajúci Vladimír Weiss oznámil, že pod Hapalom už v reprezentačnom tričku nechce hrať.

Zlé dni slovenského futbalu zavŕšilo zemetrasenie v Trnave, po ktorom postupne oznámili odchod všetci kľúčoví muži Spartaka. V sérii abdikácií, ktorú začali tréneri a športový riaditeľ, šokovalo vyhlásenie majiteľa Vladimíra Poóra, že klub pre neho skončil a už ho viac nebude financovať (26. novembra).

Od trnavskej prehry s Českom po trnavskú klubovú demontáž prešiel mesiac a pol. Bolo to 44 dní, ktoré otriasli slovenským futbalom.

Matúš Čonka, syn majiteľa FC Spartak Trnava... Foto: SITA, Ivan Kopčáni
poór trnava Matúš Čonka, syn majiteľa FC Spartak Trnava Martin Poór, majiteľ Vladimír Poór a Lukáš Greššák oslavujú výhru Trnavy nad Olimpijou Ľubľana v predkole EL. Pred koncom jesennej časti trnavský mecenáš oznámil, že odchádza.

Rok 2018 až do kritických jesenných dní vyzeral celkom pohodový a bezproblémový. Akiste aj preto, že prvý polrok bol na úrovni reprezentácie nesúťažný. Národný tím mal až dovtedy plusovú bilanciu, chystal sa na novú súťaž, ktorou bola Liga národov, a veril si v nej.

Spartak Trnava veľkolepo oslavoval svoj prvý slovenský titul. Klub, ktorý vo federálnej lige triumfoval päťkrát, zažil majstrovskú eufóriu po 45 rokoch. Jeho radosť umocnil postup do skupiny Európskej ligy.

Slovenský futbalový zväz našiel rýchlo Kozákovho nástupcu. Hapalovi vyšla ukážkovo premiéra na lavičke reprezentácie. Jeho noví zverenci zdolali po dobrom výkone Ukrajinu (4:1). Ale bodka za reprezentačným rokom už neponúkla príliš optimistickú prognózu. Pád do tretej divízie európskeho futbalu ukázal, že mužstvo čaká v nasledujúcom roku veľa práce a všetko nemusí ísť hladko, ako sa zdalo.

Pavel Hapal počas nevydareného zápasu v Česku. Foto: TASR, Martin Baumann
Pavel Hapal Pavel Hapal počas nevydareného zápasu v Česku.

A trnavský futbal končil jeseň v ťaživej atmosfére. V závere roka jeho osud nebol stále jasný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #slovenskí futbalisti #Ročenka Pravdy 2018