Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hodnoty namiesto sna. Víťazka Zlatej lopty bojuje s veternými mlynmi

V roku 2016 bol na svete jediný človek, ktorý v počte gólov v zápasoch pod hlavičkou UEFA tromfol Cristiana Ronalda. Vo svojom remesle pokračuje Ada Hegerbergová aj naďalej.

05.12.2018 16:19
Ada Hegerbergová Foto: ,
Ada Hegerbergová so Zlatou loptou a v drese Lyonu.
debata

Impozantné gólové vysvedčenie futbalistky Lyonu z nej v 23 rokoch urobilo historicky prvú víťazku ženskej edície Zlatej lopty.

„Je to fantastický úspech a obrovská motivácia do ďalšej práce. Verím, že spolu v Lyone získame ďalšie trofeje. A ostatným ženám, ktoré sa obávajú vstupu do futbalového sveta, odkazujem: Verte si!“ radovala sa Hegerbergová na pondelkovom galavečere.

Sexistická urážka

Na ňom musela čeliť sexistickej narážke moderátora Martina Solveiga. Známy hudobný producent sa neskôr za nevhodnú poznámku o sexi oslavnom tanci (twerku) ospravedlnil, čo Hegerbergová prijala. A tenista Andy Murray odsúdil.

„Je to hanba. Akú otázku sa pýtal Modriča s Mbappém? Každý, kto si myslí, že reagujem prehnane alebo to bol od moderátora len zlý vtip, sa mýli. Level sexizmu v športe je veľmi vysoký,“ napísal na Instagram Murray.

„Bol z toho smutný a zlomený. Po galavečeri prišiel za mnou a ospravedlnil sa. Vôbec mi to neprišlo sexistické a ani som to nevnímala. Som tu kvôli futbalu a tejto krásnej trofeji,“ zachovala si najlepšia futbalistka za rok 2018 svoju tvár. Tá ju zdobí na ihrisku aj mimo neho.

Počas zápasu sa sympatická Nórka mení na šelmu. Robí to už od útleho detstva. Vrstovníčky prevyšovala o niekoľko úrovní aj v tínedžerskom veku. Veď v pätnástich si odbila premiéru v nórskej reprezentácií do 19 rokov. Rodnej krajine vtedy pomohla na ME až do finále.

Neskôr si ju začali všímať domáce i zahraničné kluby. Časom prerástla najvyššiu domácu súťaž a pred štyrmi rokmi pristala na ponuku Lyonu. Tento rok s ním tretíkrát v rade – rovnako ako Real Madrid medzi mužmi – získala trofej pre víťaza Ligy majstrov.

„Mladá, ale fantastická. Jej strelecké schopnosti sú impozantné,“ povedala na margo spoluhráčky kapitánka Lyonu Camille Abilyová. „Je neuveriteľné, že v takom mladom veku píše históriu,“ pridala sa kolegyňa z útoku Eugénie Le Sommerová.

„Je ako skala. Mentálne aj fyzicky prevyšuje súperky vo všetkých atribútoch. Raz bude najlepšou na svete,“ predpovedal po Hegerbergovej podpise novej zmluvy do roku 2021 prezident Lyonu Jean-Michel Aulas.

Boj s vedením federácie

Jeho slová sa naplnili viac ako rok po kauze, ktorá otriasla nórskou futbalovou reprezentáciou. Hegebergová vlani vyhlásila, že nebude za daných podmienok obliekať najcennejší dres. Otvorene kritizovala pomery vo federácii a jej vzťah k futbalistkám.

„Vyrastala som v rodine, kde platilo slovo rovnosť. Mama nám hovorievala, aby sme sa nebáli používať náš hlas. Vďaka tomuto prístupu sme so sestrou (Adrine, stredopoliarka parížskeho Saint-Germain, pozn.) tam, kde sme. Rada by som si naďalej obliekala nórsky dres, ale za týchto podmienok je pre mňa koniec jasnou voľbou,“ povedala 23-ročná útočníčka.

V krátkej kariére už pokorila hranicu 300 gólov. Bojovníčka za rovnoprávnosť žien i mužov zo zelených trávnikov si za rozhodnutím stojí aj niekoľko mesiacov pred začiatkom majstrovstiev sveta. Ak nórska futbalová federácia nepristúpi k ďalším zmenám, Hegerbergová sa vo Francúzsku neukáže.

„Zahrať si na majstrovstvách sveta je snom každej hráčky. Hodnoty sú však dôležitejšie ako túžby. Bojujem s veternými mlynmi. Mám radosť, že sa hráčska asociácia dohodla s federáciou na vyplácaní rovnakých odmien pre mužov aj ženy. Chcem však, aby boli ich slová a činy rovnaké, práca transparentná a jednanie korektné,“ odkázala Hegerbergová vedeniu.

Podľahnú kompetentní tlaku najlepšej hráčky sveta s priemerom takmer 50 gólov na sezónu, alebo si na budúcoročnom svetovom šampionáte nezahrá?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatá lopta #Ada Hegerbergová