Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vznik Superligy je nezmysel, tvrdí šéf UEFA. Európsky futbal však čakajú zmeny

Prezident Európskej futbalovej únie UEFA Aleksander Čeferin označil možnosť vzniku elitnej klubovej Superligy za nezmysel.

20.11.2018 13:36
Aleksander Čeferin Foto: ,
Prezident UEFA Aleksander Čeferin.
debata

Podporil ho aj šéf Juventusu Turín a európskej asociácie klubov ECA Andrea Agnelli, hoci taliansky celok mal byť jedným zo zakladajúcich členov novej súťaže.

O plánoch vzniku ligy pre najväčšie kluby z Anglicka, Francúzska, Talianska, Nemecka a Španielska nedávno informoval denník Spiegel s tým, že podľa dokumentov, ktoré má denník k dispozícii, by súťaž mohla odštartovať už v roku 2021. Čeferin však vyhlásil, že nič také sa nestane. „Vznik Superligy je v súčasnosti výmysel, sen,“ citoval ho server BBC.

„Nikdy sme žiadny takýto dokument nevideli, nikdy sme sa o ňom nebavili. Naším jediným cieľom je rokovanie s UEFA, ako posunúť futbal dopredu,“ dodal Agnelli.

„Nejaké nápady máme, ale môžem všetkých uistiť, že Superliga nevznikne a každý bude mať šancu hrať európske poháre,“ dodal Čeferin.

Obaja funkcionári však súhlasia s tým, že európsky futbal potrebuje zmenu a radi by ju dosiahli už v roku 2024.

„Keď chcete zmeniť rozloženie síl v európskom futbale a hrať viac pohárových zápasov, tak to musí ísť ruka v ruke s obmedzením zápasov v domácich súťažiach,“ vyhlásil Agnelli.

„V Anglicku majú dnes dva poháre, takže tím môže odohrať na domácej scéne až 53 zápasov. Potom sa pozriete do Nemecka, kde má liga o dva tímy menej a hrajú jeden pohár, takže tím môže maximálne nastúpiť na 43 zápasov. Aká je v tom logika?“ dodal šéf Juventusu.

„Podobných anomálií je viac a musíme na nich pracovať. Ale nie je to len o znižovaní počtu zápasov. V niektorých ligách by naopak prišlo k ich navýšeniu. Naším hlavným cieľom je vytvoriť rovnaké podmienky pre všetky kluby,“ uviedol Agnelli.

Andrea Agnelli. Foto: SITA/AP, Salvatore Laporta
Andrea Agnelli Andrea Agnelli.

Čeferin tiež odmietol, že navrhované zmeny by opäť pomohli len tým najväčším klubom. „V bežnom svete je čím ďalej, tým častejším javom, že bohatnú iba tí bohatí. Myslím, že futbal je jedno z mála odvetví, kde sa s tým snažíme niečo urobiť,“ povedal predseda UEFA.

„Ale nemôžeme len jednoducho nariadiť, že odteraz všetci budú mať rovnaké podmienky. To nejde. Keď robíte svoju prácu dobre, musíte za to byť odmenení,“ pridal Čeferin. „Miesto v pohároch si musíte uhrať na ihrisku. To je jediná správna cesta,“ vyhlásil.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Aleksander Čeferin #Andrea Agnelli