Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lístky za citlivé informácie. Infantino lieta v problémoch

Tajná dohoda s futbalovým gigantom, ktorému odpustil jeden z najprísnejších trestov. Posvätenie tajného projektu ďalších veľkoklubov. Iniciovanie kontroverzného Etického kódexu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

04.11.2018 16:42
Gianni Infantino Foto: ,
Prezident FIFA Gianni Infantino počas príhovoru v Bratislave.
debata

Na najmocnejšieho muža svetového futbalu sa to poriadne valí. A vyvstáva otázka – dopadne Gianni Infantino ako jeho švajčiarsky predchodca Sepp Blatter?

Kontroverzný kódex

Dlhoročný šéf FIFA Blatter si momentálne odpykáva šesťročný trest, počas ktorého sa nesmie zúčastňovať aktivít FIFA. Bol obvinený z korupcie i šafárenia s peniazmi. A podobným obvineniam čelí aj deviaty prezident FIFA Infantino.

Nemecký magazín Der Spiegel na základe zistení investigatívnej platformy Football Leaks informoval o nekalých praktikách i podozrivých prepojeniach Infantina na veľkokluby či prominentného prokurátora, ktorý mu dával užitočné informácie.

Štyridsaťosemročný Švajčiar údajne inicioval viaceré zmeny v kritizovanej novele Etického kódexu FIFA. Tá po jeho silnom tlaku vstúpila do platnosti v auguste tohto roku. Jedným z viacerých Infantinových návrhov, ktorý sa premietol do konečnej verzie novely, je aj nutnosť súhlasu hlavného vyšetrovateľa FIFA so začatím predbežného konania voči funkcionárom podozrivým z korupcie.

"Hneď som tvrdil, že nový etický kódex je Infantinovou prácou. Jeho konanie bolo v rozpore so stanovami FIFA. Nepáčilo sa mi to hneď od začiatku,” povedal podľa agentúry AFP bývalý šéf etického výboru FIFA Hans-Joachim Eckert.

Namiesto vylúčenia pokuta

Denníku Der Spiegel sa podľa zistených informácií nepozdáva ani blízky vzťah Infantina a jeho krajana Rinalda Arnolda. Švajčiarsky prokurátor podľa Football Leaks vymenil citlivé informácie z policajného prostredia za fantastické futbalové zážitky. Infantino ponúkol Arnoldovi lístky na prestížne zápasy a pozvánky na galavečery za poskytnutie detailov prebiehajúcich vyšetrovaní – vrátane kauzy Panama Papers.

Gianni Infantino, šéf FIFA hodnotil MS v Rusku. Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
Gianni Infantino Gianni Infantino, šéf FIFA hodnotil MS v Rusku.

Infantino sa k obvineniam doteraz nevyjadril. Urobil tak len v prípade ďalšej kauzy – a to len pred zverejnením detailov z Football Leaks.

"Komunikácia s funkcionármi je neoddeliteľnou súčasťou mojej práce. Ak to niekto považuje za negatívne, nezostáva mi nič iné, len pokračovať v poctivej práci za účelom ochrany záujmov futbalu,“ načrtol Infantino.

Reagoval na obvinenie spred troch rokov, podľa ktorých pristupoval k parížskemu Saint-Germain a Manchestru City až príliš benevolentne. Francúzsky a anglický veľkoklub porušili v roku 2014 pravidlá finančného fair play. Hranicu straty v rokoch 2011–2014 (45 miliónov eur) prekročili obaja takmer štvornásobne.

Terajší prezident FIFA mal údajne ešte ako generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA) navrhnúť zmiernenie sankcií voči obom klubom. Navrhol finančný postih, hoci obom klubom hrozilo okrem zásahu nakupovania hráčov aj vyradenie z Ligy majstrov, čo by výrazne ovplyvnilo ich rozpočet.

"Stretával sa s výkonným riaditeľom Manchestru City Ferranom Sorianom a dohodli sa na 60 miliónovej pokute. Infantino bol pod tlakom, lebo prezident City Khaldoon Al-Mubarak by dal 30 miliónov dolárov najlepším právnikom sveta, aby zachránili reputáciu klubu a zaútočili na UEFA. Agresia je jediné, čo na ňu platí,” uvádza Spiegel z mailovej komunikácie právnika klubu Simona Cliffa.

"Nebudeme sa vyjadrovať k dokumentom, ktoré niekto zrejme ukradol. Ich obsah bol vytrhnutý z kontextu s cieľom ublížiť klubu,“ uvádza sa v komuniké Manchestru City.

Nová európska súťaž?

Ten by nemal chýbať v novej európskej klubovej súťaži, ktorú tajne posvätil aj Infantino. Okrem City dohodu o vzniku Európskej Superligy podpísali Real Madrid, FC Barcelona, Manchester United, Chelsea, Arsenal, FC Liverpool, Juventus Turín a AC Miláno. Desiatym a jedenástym zástupcom by mali byť Bayern Mníchov a PSG. Tieto tímy by na začiatku nemohli zostúpiť do nižšej divízie. Túto istotu by už nemali zvyšní piati – Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter Miláno a AS Rím.

Prezident FIFA Gianni Infantino zdraví Diega... Foto: Reuters, JOHN SIBLEY
Maradona Ronaldo Prezident FIFA Gianni Infantino zdraví Diega Maradonu i Ronalda.

Európska Superliga by mala pozostávať aj z druhej najvyššej súťaže. Najlepší by sa kvalifikovali medzi elitnú spoločnosť. Rozhodnutie o definitívnom vzniku novej súťaže, ktorá by mala odštartovať v roku 2021 – dokedy by spomínané kluby museli opustiť domáce ligové súťaže, by malo padnúť už v priebehu novembra.

"Je to ako NFL či NBA. Exkluzívni členovia, ktorým sa nič nestane. Nerozumiem, o čo tam ide. Ako hráč určite chcete hrať proti elite čo najčastejšie. Problémom je, čo bude s ostatnými? Bohatí sa o seba v Superlige postarajú, ale zvyšok utrpí. Kluby, ligy, federácie. Toto je cesta do pekla,” myslí si Rio Ferdinand.

"To nie je súťaž, ale snaha zarobiť čo najviac peňazí. Futbal ide bokom kvôli chamtivosti. Neverím, že sa niečo také zrealizuje a nebude fungovať Liga majstrov, Serie A či Premier League v terajšej podobe. Žiadne derby, história ani zmysel. Je to hlúposť,” pridal sa Steve McManaman.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gianni Infantino