Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Srdce a pľúca Herthy. Česko má nového futbalového kráľa

Dve vážne zranenia. Jediný gól v kalendárnom roku 2017 v klubovom drese, ďalšie tri v najcennejšom.

19.03.2018 23:00 , aktualizované: 20.03.2018 15:11
Vladimír Darida Foto: ,
Vladimír Darida (vpravo) oslavuje gól so spoluhráčmi z Herthy Berlín.
debata

Len toľko stačilo Vladimírovi Daridovi na to, aby ukončil vládu brankára Petra Čecha. Stredopoliar berlínskej Herthy sa v pondelok premiérovo stal najlepším futbalistom roka v Česku.

Zaujímal sa o neho Real Madrid

„Kto je Vladimír Darida? Plzenský stredopoliar sa prebil z druhej ligy na Euro,“ hlásil koncom mája 2012 titulok českých Hospodárskych novín. V tom čase sa šikovný špílmacher pripravoval na turnaj do 21 rokov. Vtedajšieho kouča seniorského tímu Michala Bílka presvedčil aj napriek tomu, že ešte pred niekoľkými mesiacmi hájil farby druholigistu zo Sokolova.

Česi vyhrali pred šiestimi rokmi na majstrovstvách Európy A-skupinu, v osemfinále však nestačili na Portugalsko. Za 61 minút, ktoré v boji o štvrťfinále strávil na ihrisku, zaujal Darida viaceré európske kluby. Plzeň dokázala niekoľko mesiacov odolávať lákavým ponukám zo zahraničia. Svoj klenot zo stredu poľa však v auguste 2013 neudržala. Odchovanec klubu prestúpil do bundesligového Freiburgu za 4 milióny eur.

„Som vďačný Plzni za všetko, čo mi za tie roky dala i za to, že mi nebránila v ceste za mojím snom. Je to nová výzva v jednej z najlepších líg sveta. Verím, že sa rýchlo adaptujem a zvládnem ďalší krok v kariére,“ vravel českým novinárom.

Vo Freiburgu sa – podobne ako v Plzni – zdržal dva roky. Herne povyrástol, nemecká najvyššia súťaž mu sadla ako uliata. Hoci ho už vtedy limitovali zranenia, v podpriemernom bundesligovom tíme dokázal streliť jedenásť gólov a desať pripraviť. Zostup však neodvrátil a následne neodolal volaniu berlínskej Herthy.

„Povedal som, že nebudem hrať druhú Bundesligu. Chcel som však zostať v Nemecku,“ hovoril vtedy rodák z Plzne. „Darida je pre mňa vysnívaný hráč. Je veľmi silný v defenzíve i ofenzíve. Môže nám v mnohých veciach pomôcť,“ radoval sa kouč Herthy Pál Dárdai.

Maďarský kouč sa nemýlil. Darida vytiahol priemernú Herthu do pohárovej Európy a zaujal aj skautov Realu Madrid. Z prestupu však napokon nič nebolo. Aj vinou zranení. „Je pľúcami i srdcom Herthy. Som rád, že zostane s nami,“ doplnil športový riaditeľ klubu Michael Preetz.

Ďalší splnený sen

Na jar 2017 musel pod nôž kvôli členku, jeseň vynechal pre zranenie kolena. Aj napriek tomu v aktuálnom ročníku priemerne nabehal 13,5 kilometra na zápas, takmer 150 metrov každú minútu. V tejto štatistike je jedným z najlepších hráčov Bundesligy.

„Určite som mal aj lepšie sezóny, ako bola táto. Je to však krásna odmena. Veľmi si ho vážim. Povedal by som, že je to najväčšie individuálne ocenenie, aké som v živote dostal. Po štarte za Plzeň i reprezentáciu sa mi splnil ďalší sen. Nečakal som to, je to pre mňa prekvapenie. Mal som iba nejaké indície, že sa mám učesať,“ smial sa nečakaný víťaz v rozhovore pre Sport.

Jeho triumf vyvolal v Česku rozporuplné reakcie. Klubový spoluhráč slovenských reprezentantov Ondreja Dudu a Petra Pekaríka sa stal iba druhým mužom (po Davidovi Lafatovi), ktorý prerušil osemročné kraľovanie brankára Arsenalu Petra Čecha.

„Petr určite nekončí kariéru, má šancu tento titul získať späť. Zaradiť sa k menám ako Nedvěd, Rosický či Poborský je veľká česť. Nebolo jednoduché postaviť sa s toľkými myšlienkami na pódium a niečo povedať. Radšej dávam o sebe vedieť na ihrisku, ako stáť pred kamerami. Na futbale je krásne, že vám vracia, čo mu obetujete. Je to motivácia navyše. Teraz sa musím snažiť ešte viac, lebo si ma budú spoluhráči doberať, keď pokazím jednoduchú prihrávku,“ usmieval sa 27-ročný Darida.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

debata chyba
Viac na túto tému: #hertha berlín #Vladimir Darida #Petr Čech