Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UEFA je stále bohatšia. Pocíti to aj Slovensko

Európska futbalová únia (UEFA) je vo veľmi dobrej finančnej kondícii. Odznelo to viackrát na jej 42. riadnom kongrese, ktorý sa uskutočnil v pondelok v bratislavskej Inchebe.

26.02.2018 11:11 , aktualizované: 17:10
debata
Predseda vlády SR Robert Fico počas 42.... Foto: SITA, Diana Černáková
Robert Fico Predseda vlády SR Robert Fico počas 42. kongresu UEFA v Bratislave.

Zúčastnili sa na ňom delegácie všetkých 55 členských krajín. V úvode ich privítal slovenský premiér Robert Fico a šéf slovenského futbalu Ján Kováčik.

„Čaká nás rekordné obdobie v prerozdelení financií,“ avizoval už na začiatku prezident UEFA, Slovinec Alexander Čeferin.

Na kongrese odznela informácia, že UEFA rozdelí v nasledujúcom období (2020 – 2024) v programe rozvoja a solidarity HatTrick národným zväzom rekordných 775 miliónov eur. Je to nárast o 30 pecent prostriedkov v porovnaní s predchádzajúcim cyklom (2016 – 2020). V ňom mali zväzy k dispozícii 600 miliónov eur. Teraz pripadne na každý priemerne 14,1 milióna eur.

Výrazne narástli aj odmeny za štart na ME 2020. Účastníci finálového turnaja si budú deliť 371 milióna eur, čo je o 23 percent viac ako na šampionáte 2016 vo Francúzsku. Nový európsky šampión môže na prémiách vybojovať dovedna až 34 miliónov eur, ale tento pozitívny trend pocíti aj slovenský futbal.

„V prípade, že na šampionát postúpime, zinkasujeme 9,25 milióna eur, za postup do Francúzska to bolo osem miliónov. Z financií v programe HatTrick sme v nedávnej minulosti postavili napríklad sedemnásť veľkých ihrísk s umelou trávou, v tomto budeme pokračovať aj v nasledujúcom období,“ upresnil Kováčik.

Čeferin po kongrese potvrdil, že Slovensko by sa mohlo uchádzať aj o významné európske zápasy. „Všetci dobre vieme, aké sú kritériá. Na to treba splniť viaceré veci, ale rozhodujúca je futbalová infraštruktúra,“ zdôraznil šéf UEFA.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin (vpravo) s... Foto: SITA/AP, Ronald Zak
Aleksander Čeferin, Theodore Theodoridis Prezident UEFA Aleksander Čeferin (vpravo) s generálnym sekretárom UEFA Theodorom Theodoridisom v Bratislave.

Kováčik bol konkrétnejší: „Odvtedy, ako sa začal budovať Národný štadión na Tehelnom poli, o tejto možnosti hovoríme. Neuveriteľné sa stalo uveriteľným, štadión čoskoro bude. Chceli by sme hostiť zápas o európsky Superpohár, v ktorom sa stretnú víťazi Ligy majstrov a Európskej ligy. Priebežne o tom stále komunikujeme, ale oficiálnu žiadosť môžeme dať až vtedy, keď bude štadión dokončený a skolaudovaný a UEFA povie, že spĺňa všetky potrebné kritériá.“

Podľa Kováčika bolo veľkým úspechom, že sa kongres UEFA uskutočnil v Bratislave. „Každý rok sa o organizovanie tohto podujatia uchádza niekoľko krajín. Pridelili nám ho pred štyrmi rokmi aj vzhľadom na viaceré výročia, ktoré si teraz pripomíname,“ zdôraznil.

Prezident FIFA Gianni Infantino počas príhovoru... Foto: SITA, Diana Černáková
Gianni Infantino Prezident FIFA Gianni Infantino počas príhovoru v Bratislave.

Na kongrese sa uskutočnili doplňujúce voľby člena exekutívy UEFA, ktorým sa stal Španiel Juan Luis Larreu Sarobe. Za zástupcu UEFA na post podpredsedu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) zvolili Maďara Sándora Csányiho. Delegáti neschválili žiadosť Jersey o prijatie za člena UEFA. Tento 100-tisícový ostrovný štát medzi Anglickom a Francúzskom chcel vystupovať na futbalovej mape autonómne.

„Sme síce otvorenou organizáciou, ale nemôžeme konať v rozpore s našimi stanovami. Kandidatúra Jersey nespĺňala podmienky,“ pripomenul Čeferin, ktorý stojí na čele UEFA od septembra 2016.

Medzi hosťami kongresu bol aj prezident FIFA Gianni Infantino a zástupcovia kontinentálnych konfederácií z Afriky, Ázie, zóny CONCACAF, Južnej Ameriky a Oceánie.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #UEFA #Gianni Infantino #Aleksander Čeferin #Kongres UEFA