Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Malachovskej sa sníva o Ibrahimovičovi. Upratuje mu dom

Za dvadsaťpäť rokov moderovali vyhlásenie výsledkov ankety futbalista roka viaceré známe osobnosti. Prvý ročník posledná federálna miss Silvia Lakatošová, po nej Emma Tekelyová, Stanislav Štepka, Jana Kolesárová, Marián Slovák, Peter Marcin, Martin Nikodým, Kristína Farkašová či Marcel Merčiak. Najčastejšie, osemkrát, však mala v rukách taktovku večera Iveta Malachovská.

13.01.2018 12:00
debata (1)
Iveta Malachovská a Adriana Sklenaříková. Foto: archív MZ
Iveta Malachovská Iveta Malachovská a Adriana Sklenaříková.

Prvý raz ste moderovali slávnosť v roku 1995. Anketu premiérovo vyhral Dušan Tittel a vás to očividne potešilo…

Vyhral ju tri razy. Spoznala som ho ešte na gymnáziu na Tomášikovej. Chlapec z Oravy prišiel medzi ďalších talentovaných športovcov. Mojimi konškolákmi boli budúce hviezdy ako Miloš Mečíř, Maroš Vajda, Braňo Stankovič, Jožko Sabovčík… Poznáme sa s Dušanom veľa rokov, stali sme sa rodinnými priateľmi, bola som rada, že práve ja môžem oznamovať jeho triumf v ankete. Bola to milá slávnosť, ale priznávam, že všetky detaily si nepamätám.

Akému športu ste sa venovali vy?

Od detstva všetkým, ale súťažne som hrala hádzanú za Vinohrady. Až dovtedy, kým som si nezlomila nohu. Naša generácia dostala základy športovej všestrannosti. Rada som hrala basketbal, volejbal, tenis, bavilo ma plávanie, lyžovanie…

Ako ste sa cítili na futbalovej pôde?

Veľmi dobre, ale moje sympatie mal vždy aj hokej. Vo futbale som spoznala mnohých hráčov Dušanovej generácie – Tibora Jančulu, Roba Tomascheka, Jožka Majoroša. S Vladom Weissom som sa stretávala od detstva, bývali sme na jednom sídlisku. Chodila som občas na ich zápasy a držala im palce.

Robili ste množstvo programov. Čím bola táto práca pre vás zaujímavá?

Už som povedala, šport bol mojím životom. Športovcov obdivujem, lebo sú to ľudia, ktorí sa prekonávajú. Viem tiež, čo je drina a čo to znamená, keď sa vám nechce ísť na tréning a musíte to zlomiť.

Iveta Malachovská. Foto: archív MZ
Malachovská Iveta Malachovská.

Stále športujete?

Už menej, ale hýbem sa stále. Chodím pravidelne na intenzívne prechádzky, často na Kolibu či do Horského parku. Doma jazdím na stacionárnom bicykli. A som vášnivá fanúšička. Našťastie, môj manžel Martin tiež miluje šport. V tomto sme až fanatici. Ako fanúšikovia veľa cestujeme po svete, aby sme si vychutnali veľké zážitky.

Kam ste sa už vybrali za športom?

To by bol dlhý zoznam. Mrzí ma, že všetko nemôžem spomenúť. Boli sme sa pozrieť na veľký tenis vo Wimbledone i Paríži, na Federera i Djokoviča, stretli sme sa s nimi aj osobne. Nadchol nás basketbalista Michael Jordan v drese Chicaga Bulls na skvelom turnaji v Paríži, v Amerike na zápase NBA zasa Patrick Ewing. Usaina Bolta a Asafu Powela sme videli naživo v Ostrave. A Michaela Phelpsa na majstrovstvách sveta v Ríme. To všetko sú športoví mimozemšťania.

Čo Slováci? Kto vás najviac upútal?

Máme skvelých športovcov, máme byť na koho hrdí. Moravcová, Cibulková, Sagan… Volko je úžasne skromný chlapec a skvelý šprintér. Vybrali sme sa na olympiádu do Londýna len kvôli bratom Hochschornerovcom, ktorým sme priali ďalšie zlato. Obdivujeme Mateja Tótha. A povzbudovali sme na ME 2016 vo futbale našich v zápase s Anglickom. Chceli sme vidieť v akcii Mareka Hamšíka a vlani v apríli sa nám to podarilo v šlágri Juventus – Neapol. Keď som už opäť pri futbale, zážitkom bolo pre nás prestížne El Clásico v Barcelone, vychutnali sme si hru Messiho i Ronalda.

Kto u vás vedie – Messi či Ronaldo?

Obaja sú skvelí, ale túto otázku neriešim. Ani rivalitu Real – Barcelona. Mimochodom, vtedy ma v El Clásicu nadchol Bale. Mojím obľúbencom však zostáva už roky Zlatan Ibrahimovič.

Čím si vás získal?

Je to enfant terrible, ale takých mám rada. Prečítala som jeho životopis, viem o ňom skoro všetko, mohla by som rozprávať more historiek. Pochádza z veľmi skromných pomerov z Malmö, bol emigrantské dieťa, poriadny zbojník, ale vypracoval sa na veľkého športovca. Má skvelé srdce a zostala v ňom slovanská hrdosť. S manželkou Helenou, krásnou Švédkou, majú dvoch chlapcov. Dokonca sa mi o ňom aj snívalo. Asi preto, že zbieram o ňom všetky možné i nemožné informácie, som si pamätala zo živého a farebného sna aj detaily.

O čom bol?

Neuveríte, ja som u Ibrahimoviča upratovala… Má krásny dom. Možno mnohí nevedia, že mu nepovolili okolo neho postaviť vyšší plot, aby mal úplne súkromie. Ibra nechal celý dom podkopať, znížil ho o dva metre, aby mu nik nevidel do okien.

Ktorý zo športových zážitkov zanechal vo vás najsilnejší dojem?

To vám asi nepoviem… Možno rozlúčka Paľka Demitru s reprezentáciou v Bratislave, hoci tento príbeh je ešte umocnený tým, čo sa mu vzápätí stalo. Za svoj „športový“ životný výkon považujem situáciu z MS v hokeji v kanadskom Halifaxe. Po prvom zápase sme zistili, že na rozdiel od iných krajín v našom prípade nehrali nijakú typickú slovenskú pesničku. Peter Marcin stiahol na USB kľúč Macejka a hokejovú hymnu Nech bože dá. Ja som to nahral, ty teraz vybav, aby to v hale hrali, vraví mi. Oslovila som prvého usporiadateľa, ktorý mi prišiel do cesty. Ahoj, ja som zo Slovenska, bola by som rada, keby ste toto hrali. Čo mám urobiť? pýtala som sa mojou kostrbatou angličtinou a podávala mu kľúč.

Vybavil to?

On nie, ale zobral ma k ďalšiemu usporiadateľovi, ten ma previedol celým štadiónom až do kabínky k chlapíkovi, ktorý hudbu púšťal. Toto daj, keď strelia Slováci gól. Na druhý deň sme hrali s Nemeckom, dali sme dva góly. A po každom znelo Nech bože dá i Macejko. Naši chalani boli šokovaní, čudovali sa, čo sa deje. Mne po chrbte behal mráz a po tvári tiekli slzy…

Fanúšikovia i odborníci teraz hlasujú v ankete o najlepšieho futbalistu za uplynulých 25 rokov. Kto je vaším favoritom?

Ťažko sa vyberá jeden. Asi Peter Dubovský. Ale aj Marek Hamšík. To sú moji favoriti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Malachovská #Futbalista štvrťstoročia