Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Potvrdené! V Kosove plánovali teroristický útok na izraelských futbalistov

Dvaja Kosovčania sa na súde priznali k plánovaniu teroristického útoku na izraelský tím počas minulého futbalového zápasu o postup na svetový šampionát v Albánsku.

20.12.2017 18:02
Kosovo, fanúšikovia Foto: ,
Kosovskí fanúšikovia.
debata (1)

Kosovská polícia vlani v novembri zatkla 19 ľudí podozrivých z väzieb na takzvaný Islamský štát (IS) a z plánovania útokov v Kosove a v Albánsku. Deväť z nich bolo obvinených, informovala agentúra Reuters.

Prokuratúra uviedla, že niektorí z obvinených boli v kontakte s Lavdrimom Muhaxherim, ktorého samozvaný Islamský štát vyhlásil za „veliteľa Albáncov v Sýrii a v Iraku“ a ktorý obvineným útoky nariadil. Podľa polície bol Muhaxheri tento rok v júni zabitý.

„Priznávam vinu,“ vyhlásil pred súdom obžalovaný Kenan Plakaj, ktorý bol obvinený z výroby výbušnín. Polícia v jeho dome našla pol kilogramu výbušnín, píše sa v obžalobe. Vinu priznal tiež druhý obžalovaný Besarta Peci.

Ďalší z obžalovaných podľa Reuters prechovával vo svojej pivnici 283 gramov doma vyrobených výbušnín. Išlo o triperoxid acetónu (TATP), ktorý bol použitý pri atentátoch v Paríži a Bruseli a od roku 2007 bol zabavovaní pri zmarených atentátoch v Európe.

Inkriminovaný kvalifikačný zápas o účasť na majstrovstvách sveta v roku 2018 medzi futbalistami Albánska a Izraela bol vlani v novembri z bezpečnostných dôvodov nakoniec preložený zo Škodry na severozápade Albánska do Elbasanu v centrálnej časti krajiny. Miestne médiá už vtedy informovali o plánovanom teroristickom útoku pred zápasom i počas neho.

V Kosove zatiaľ radikáli žiadny atentát neuskutočnili. Väčšinu obyvateľov krajiny pritom tvoria etnickí Albánci moslimskej viery. Najmenej 200 ľudí však bolo v Kosove zadržaných či vyšetrovaných v súvislosti s väzbami na samozvaný Islamský štát. Zhruba 300 Kosovčanov údajne odišlo do Sýrie bojovať v radoch IS a viac ako 70 ich bolo zabitých.

Medzinárodné i kosovské bezpečnostné služby sa obávajú, že mnohí z ľudí, ktorí sa vrátia z bojových zón, budú predstavovať bezpečnostnú hrozbu.

V roku 2015 Kosovo prijalo zákon, na základe ktorého hrozí až 15 rokov väzenia každému, kto je uznaný vinným z účasti na vojnách v zahraničí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Kosovo #kvalifikácia MS 2018 vo futbale