Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Verný značke. Vittek dal všetky góly v ikonických kopačkách

Róbert Vittek je posledný víťaz ankety o najlepšieho futbalistu roka pred érou Hamšíka a Škrtela. Vyhral ju v roku 2006, po ňom si už delila tituly desať rokov len dvojica rekordérov.

07.12.2017 11:00
vittek Foto: ,
Róbert Vittek oslavuje svoj gól do siete Talianska na MS 2010.
debata

„Niekedy som mal pocit, že už iba oni dvaja môžu vyhrať,“ smeje sa 35-ročný Vittek, ktorý pôsobí v bratislavskom Slovane, v klube, v ktorom skvelú kariéru rozbiehal.

„Mám pocit, že ich suverenitu teraz môžu nabúrať mladí hráči. Výborný rok mal Stano Lobotka i Milan Škriniar. V uplynulom období sa presadzovali viac v reprezentácii do 21 rokov, ale už sa udomácnili aj v áčku a nebál by som sa napísať ich mená na popredné miesta. Možno ešte nie úplne najvyššie, ale myslím si, že ich čas čoskoro príde.“

Vittek v týchto dňoch uvádza do života ikonické kopačky Predator. Vracajú sa po troch rokoch. Ostrostrelec pripomína, že im bol verný celú kariéru, od roku 2002. Koľko ich zodral?

„Neviem presne, ale bolo ich neskutočne veľa. Aj keď ich tri roky adidas nevyrábal, ja som v nich hrával stále, mal som nejaké našetrené.“

Strelil v nich všetky góly, aj štyri najslávnejšie na svetovom šampionáte 2010 v Afrike. Priznal sa, že k týmto momentom sa nevracia často.

„Sú to síce krásne spomienky, ale nie som typ, ktorý by z nich žil, ani si každý večer moje góly nepremietam. Pozerám sa viac dopredu.“

V rozhodujúcom zápase v skupine s Talianskom (3:2) strelil dva góly. Považuje tento súboj za najkrajší v samostatnej slovenskej histórii?

„Každý to môže vnímať inak, podľa toho, čo v kariére zažil. Pre mňa a dovolím si tvrdiť, že aj pre hráčov, ktorí na MS hrali, boli vrcholom kariéry.“

Slovensko si na najbližšom finálovom turnaji MS 2018 nezahrá, a hoci on už do kvalifikácie nezasiahol, veľmi ho to mrzí.

„Myslím si, že chalani si zaslúžili, aby v Rusku hrali. Štart v kvalifikácii nebol ideálny, najmä mimo ihriska vtedy zopár vecí nezvládli, ale finiš bol výborný a chýbalo len trochu šťastia,“ pokračoval Vittek.

Je presvedčený, že Rusi pripravia turnaj na špičkovej úrovni.

„Z toho nemám obavy. Majú krásne štadióny, investovali do šampionátu veľké peniaze. A je to aj futbalovejšia krajina, ako bola Juhoafrická republika. Rusko je pre nás blízke, aj čo sa týka dostupnosti, na zápasy mohli cestovať vo vyšších počtoch aj slovenskí fanúšikovia. O to väčšia škoda, že sme na MS nepostúpili,“ uzavrel Vittek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Vittek #Futbalista štvrťstoročia