Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nový Laudrup? Eriksen hetrikom zahnal nervozitu

S futbalom začal krátko pred tretími narodeninami. Obdivuje Serenu Williamsovú. Na jeho Instagrame nájdete selfie so slonom počas safari. Pred siedmimi rokmi sa stal najmladším hráčom svetového šampionátu v Juhoafrickej republike.

16.11.2017 09:00
Eriksen Smeichel Foto: ,
Christian Eriksen a brankár Kasper Schmeichel mali z výsledku veľkú radosť.
debata

Christian Eriksen v utorok večer ukázal, prečo je tri roky po sebe najlepším dánskym futbalistom. V Dubline tromi presnými zásahmi zostrelil postupové nádeje Írska.

Po bezgólovom prvom stretnutí v Kodani Dáni zvíťazili v odvete vysoko 5:1 a môžu sa tešiť na budúcoročné majstrovstvá sveta v Rusku.

Dánska hviezda

Eriksenova gólová produktivita bola pre dánske národné mužstvo kľúčová. Z 25 strelených gólov v kvalifikácií dal 11 a pridal k nim aj 3 asistencie. Spoločne s Belgičanom Romeluom Lukakuom bol tretím najlepším strelcom za Poliakom Robertom Lewandowským (16) a Portugalčanom Cristianom Ronaldom (15).

„Veľmi pekne ďakujeme súperovi, že nechal Eriksenovi toľko priestoru. Som z tohto ťahu prekvapený. Eriksen hrá vždy fantasticky. Je vynikajúci na lopte, pracuje pre mužstvo a je inšpiráciou pre spoluhráčov. Bol rozdielom medzi oboma tímami. Keď mu dáte loptu, vždy sa niečo udeje. Každý účastník svetového šampionátu má svoju veľkú hviezdu. Christian ukázal, že my tiež. Na svojej pozícii patrí k najlepším na svete. Ukazuje to v reprezentácii aj v klube,“ zložil sériu komplimentov na margo svojho zverenca nórsky tréner Dánov Age Hareide.

Eriksen predviedol tri parádne gólové strely, na ktoré brankár domácich Randolph nemal nárok. Vyplynuli z veľkých chýb, ktoré írska obrana vyprodukovala.

„Dáni nás ochotne trestali za naše chyby. Eriksen je vynikajúci a v utorok to dokázal. Súper zaslúžene postúpil,“ vyhlásil kouč Írska Martin O’Neill pre telegraph.co.uk.

Hetrikový hrdina Dánska Christian Eriksen Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Christian Eriksen sa teší po zavŕšení svojho...

Cryuff si ho zamiloval

Už v detstve vynikal Eriksen tvorivými schopnosťami. Odchovanec Odense bol ako člen dánskej reprezentácie do 17 rokov na skúškach v Barcelone, Reale Madrid, Manchestri United či Chelsea. A hoci ho viaceré popredné kluby sveta chceli, zo širokej ponuky si nakoniec vybral Ajax Amsterdam.

„Môj prvý krok nesmie byť priveľký,“ vravel 1. januára 2009, keď prestúpil do najslávnejšieho holandského klubu za 1,5 milióna eur. Od strapatého špílmachra to bol skvelý ťah. V Holandsku vyrástol herne i mentálne. S Ajaxom získal štyri tituly, domáci pohár i holandský superpohár.

„Skvele číta hru, je tradičnou desiatkou. Tá má v Ajaxe bohatú tradíciu. Pripomína mi hráčov ako Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart či Michael Laudrup,“ zaradil Eriksena do luxusnej spoločnosti vtedajší tréner Ajaxu Martin Jol.

Usmievavý Dán sa po mesiaci v tíme do 19 rokov prepracoval do seniorského tímu Ajaxu. Vydržal v ňom tri roky a vybral sa na druhú zahraničnú futbalovú skúšku.

„Je to hráč, ktorého zbožňujem každým kúskom môjho srdca. Je len na začiatku svojej veľkej kariéry. Má v sebe talent i um. Je na ňom, ako s tým naloží. Je to typický produkt dánskej školy. Môžete ho porovnávať s Brianom i Michaelom Laudrupovcami. Iba čas ukáže, či sa dokáže dostať na rovnakú úroveň ako oni,“ pripojil krásne vyznanie Johann Cruyff, ktorý od marca minulého roka sleduje Eriksenov progres z futbalového neba.

Cíti sa ako útočník

Dvadsaťpäťročný útočník v lete 2013 prestúpil do anglického Tottenhamu. Spurs si brúsia zuby na titul a mädlia ruky, lebo okolo dirigenta Eriksena skladajú veľmi silný a mladý tím na čele s Harrym Kanom či Delle Allim.

„Odkedy je na lavičke Pochettino, Tottenham postupne napreduje. Má k dispozícii kvalitný káder. Nejde o nespoľahlivých hráčov, ktorí sú dobrí len chvíľu. Alli, Eriksen, Kane – oni sú ozajstné terno,“ nadchýňal sa po víťazstve Spurs nad Realom Madrid (3:1) Ian Wright.

Pre Eriksena je účasť na svetovom šampionáte životným míľnikom. Dopracoval sa k nemu u neho málo vídaným spôsobom – hetrikom.

„Do Ruska sa veľmi teším. Je skvelé dostať svoju krajinu na MS. Znamená to veľa pre môj život, je to veľká vec. Nezvyknem dať tri góly v jednom zápase. Celý deň i noc som bol nervózny. Tešil som sa na tento duel a snažil som sa nervozity zbaviť. Dozrel som. Niekedy viac strieľam ako prihrávam. Myslím ako útočník,“ uviedol po stretnutí Eriksen.

Oh Hello there

Príspevok, ktorý zdieľa Christian Eriksen (@chriseriksen8),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #kvalifikácia MS 2018 vo futbale #Christian Eriksen