Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Helvéti oslavujú postup na MS, do Ruska idú aj Chorváti

Futbalisti Švajčiarska si ako 27. tím v poradí zabezpečili účasť na majstrovstvách sveta 2018 v Rusku. Po štvrtkovom triumfe 1:0 v Belfaste im k tomu stačila aj domáca remíza 0:0 so Severným Írskom.

12.11.2017 20:48 , aktualizované: 23:08
Chorvátsko Foto: ,
Radosť chorvátskych futbalistov po postupe na MS 2018.
debata (1)

V Bazileji potrebovali skórovať hostia, no bližšie ku gólu mali Helvéti. Pri šanciach Shakiriho v 25. min a Zubera v 29. min sa musel zaskvieť brankár McGovern.

Mužstvo z Britských ostrovov sa k výraznejšiemu tlaku nedostalo a Švajčiarsko tak zaslúžene postúpilo na šampionát, kde sa predstaví štvrtýkrát v sérii a celkovo jedenástykrát.

„Bolo privilégiom byť dnes trénerom týchto hráčov. Je to devastujúce. O osude dvojzápasu rozhodla sporne nariadená penalta, ktorá sa vôbec nemala kopať,“ povedal tréner Severného Írska Michael O'Neill.

V Rusku nebudú chýbať ani Chorváti. Zverenci trénera Zlatka Daliča potvrdili postup nedeľňajšou bezgólovou remízou v gréckom Pireu, vo štvrtkovom úvodnom meraní síl doma v Záhrebe vyhrali pohodlne 4:1.

Z víťazstva sa mohli tešiť aj v odvete, dve dobré šance mal krídelník Ivan Perišič. Pri druhej príležitosti dokonca trafil ľavú žrď bránky Orestisa Karnezisa.

Chorváti v ére samostatnosti chýbali na MS iba v roku 2010 v Juhoafrickej republike. Pred štyrmi rokmi v Brazílii obsadili až 19. miesto, v konkurencii domáceho národného tímu, Mexika a Kamerunu nedokázali postúpiť zo základnej A-skupiny.

Najväčší úspech dosiahli hneď pri svojej prvej účasti na záverečnom turnaji v roku 1998, keď si vybojovali bronzové medaily. Gréci budú chýbať na „mundiale“ po prvý raz od MS 2006.

Kvalifikácia MS 2018 – európska zóna – baráž – odveta:

PIREUS
Grécko – Chorvátsko 0:0 – prvý zápas 1:4, Chorvátsko postúpilo na MS 2018

BAZILEJ
Švajčiarsko – Severné Írsko 0:0 – prvý zápas 1:0, Švajčiarsko postúpilo na MS 2018

Prehľad istých účastníkov budúcoročných futbalových MS v Rusku (28 z 32 krajín):
Európa – UEFA (12): Rusko (hostiteľ), Anglicko, Belgicko, Francúzsko, Island, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Srbsko, Španielsko, Švajčiarsko, Chorvátsko
Južná Amerika – CONMEBOL (4): Argentína, Brazília, Kolumbia, Uruguaj
Severná a Stredná Amerika a karibská oblasť – CONCACAF (3): Kostarika, Mexiko, Panama
Ázia – AFC (4): Irán, Japonsko, Kórejská republika, Saudská Arábia
Afrika – CAF (5): Egypt, Nigéria, Senegal, Tunisko, Maroko
Oceánia – OFC (0)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #Severné Írsko #baráž #kvalifikácia MS 2018 vo futbale