Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V poľskom výkone niečo smrdelo. Našťastie máme Lewandowského, vraví Grosicki

Nevynechal ani jedinú sekundu. Svoje mužstvo doviedol ako kapitán k ôsmim víťazstvám. K 25 bodom znamenajúcim postup na majstrovstvá sveta prispel 16 gólmi.

09.10.2017 15:19
Poľsko, futbal, radosť Foto: ,
Radosť futbalistov Poľska z postupu na MS 2018 do Ruska.
debata

Bez Roberta Lewandowského by poľská futbalová reprezentácia len márne pomýšľala na prvý kôš pri žrebe skupín na budúcoročný svetový šampionát v Rusku. Najmä vďaka kanonierovi Bayernu Mníchov je z krásneho sna realita. Definitívu jej dalo nedeľňajšie víťazstvo Poliakov nad Čiernou Horou 4:2.

„Po prvom polčase som si povedal: Pre Kristove rany, že by sme sa dočkali dominantného výkonu, aké predvádzajú napríklad Nemci? Ale kdeže. Poľská reprezentácia má svoje zásady. Musí vždy ukázať nejaký malý horor,“ komentoval dianie na ihrisku bývalý poľský prezident Aleksander Kwaśniewski pre Przeglad Sportowy. „Nenudili sme sa. Vyzeralo to na prechádzku, ktorá sa však nekonala,“ doplnil jeho terajší nasledovník Andrzej Duda.

V napínavom stretnutí Poliaci viedli po fantastickom úvode 2:0. Vypredaný varšavský Národný štadión spieval oslavné chorály. Tie však stíchli sedem minút pred koncom riadneho hracieho času. Čierna Hora v priebehu piatich minút vyrovnala. Posledné dve gólové slová však mali znovu domáci a odštartovali postupovú oslavu.

„V šatni sme si hovorili, aby nás súper neuspal svojou hrou. Chceli sme hrať pohodovo a vykoledovali sme si inkasované góly. Zbytočne sme si to skomplikovali. Nezlomilo nás to a dali sme ďalšie góly,“ vravel po stretnutí Lewandowski pre Polsat.

Keď Poliaci naposledy hrali na MS, vtedy 17-ročný Lewandowski bol členom rezervy Legie Varšava v 3. lige. Od nemeckého šampionátu uplynulo 11 rokov a za ten čas sa z neho stal najlepší strelec poľského národného mužstva s 51 gólmi.

„Stačilo päť minút a začalo v našom výkone niečo smrdieť. Pozrel som sa na tabuľu so skóre a povedal som si: máme ešte desať minút. Našťastie máme kapitána, ktorý odštartoval napádanie, získal loptu a vypracoval gól. Je neuveriteľný, zaslúži si titul najužitočnejšieho hráča kvalifikácie. Pracuje najmä pre tím, individuálne štatistiky sú druhoradé,“ chválil svojho spoluhráča Kamil Grosicki.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Lewandowski #MS 2018 vo futbale #kvalifikácia MS 2018 #poľskí futbalisti