Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poistkou charakterného hrdinu sú gumoví medvedíci

Mal sotva deväť rokov, keď si jeho mama všimla, že s ním nie je čosi v poriadku. Malý chlapec bol neustále smädný, podozrivo chudol, z času na čas ho sužovala triaška.

27.07.2017 17:24
debata
Jordan Morris. Foto: SITA/AP, Marcio Jose Sanchez
Jordan Morris Jordan Morris.

Vibrácia telefónu

Leslie Morrisová neváhala – so synom Jordanom navštívila lekára. Po vyšetreniach prišiel verdikt, po ktorom sa potrebovala spamätať: cukrovka typu 1. Vážne ochorenie, pri ktorom ide o poruchu funkcie pankreasu. Ten stráca schopnosť tvorby inzulínu. V prípade zanedbania liečby môže viesť k poškodeniu ciev, nervov či ľadvín.

„Od toho okamihu sa stal súčasťou môjho života dobre známy zvuk. Išlo o vibráciu mobilného telefónu. Vo vrecku sa ozvala každých päť minút," hovorí Jordan Morris, americký futbalový reprezentant, v rozhovore pre denník Seattle Times.

Na čo ho telefón upozorňoval? V okolí bedra nosil pripevnený glukózový monitor – prepojený s mobilom. Akonáhle prišla vibrácia, mohol si Jordan skontrolovať svoj aktuálny zdravotný stav. A uistiť sa, či je hladina cukru v jeho tele dostatočná a nehrozí mu strata vedomia.

„Na nový spôsob života sa mi zvykalo ťažko. Dnes sa však na cukrovku dívam úplne inak. Vnímam ju ako stabilnú súčasť života. Aj vďaka nej som tým, kým som. Uvedomujem si, že osud mi mohol do vienka nadeliť aj čosi podstatne horšie," vraví optimisticky naladený Morris.

Tajná zbraň v balíčku

Od momentu, keď mu lekári diagnostikovali cukrovku, uplynulo už trinásť rokov. Dnes je z rodáka zo Seattlu mladý muž. A hviezda. Najmä po štvrtkovej noci. Morris strelil vo finále Gold cupu – šampionátu Konfederácie Strednej a Severnej Ameriky – rozhodujúci gól. Američania vďaka nemu zdolali Jamajku 2:1 a po šiesty raz sa tešili zo zisku titulu.

„Hral výborne. Keď som k nemu po zápase prikročil, povedal som mu, že pri góle trafil loptu skvele. Jordan prežil mimoriadne dôležitý okamih, ktorý ho posunie vpred. Som na neho hrdý," tvrdil po záverečnom hvizde Bruce Arena, tréner amerického výberu.

Morris sa stal napriek mladému veku jedným z jeho kľúčových hráčov. Na turnaji zaznamenal tri góly a stal sa najlepším strelcom Gold cupu (spolu s Kanaďanom Alphonsom Daviesom a Kévinom Parsemainom z Martiniku).

„Chcel som odčiniť zaváhanie pri inkasovanom góle. Strelil nám ho totiž hráč, ktorého som mal brániť. Som nesmierne šťastný, že som napokon mužstvu pomohol," hovoril americký hrdina.

„Jordan je nesmierne silná osobnosť. Keď urobil chybu, trčalo z jeho tváre obrovské sklamanie. Nik však na neho neukazoval prstom, nik ho neobviňoval. Všetci sme vedeli, že pre nápravu urobí maximum. Nesklamal nás," pochválil spoluhráča o šestnásť rokov starší brankár Tim Howard.

Mimochodom, možno aj počas finálového zápasu ukrýval Morris na striedačke svoju tajnú zbraň. Zakaždým si vraj na ňu berie balíček gumových medvedíkov. Konzumuje ich podľa toho, ako mu ubúda cukor v tele. Zdá sa, že v súboji s Jamajkou ho mal dostatok – sršal takmer nevyčerpateľnou energiou.

Za tetovaním stojí mama

Šikovný mladík je veľkou nádejou amerického futbalu. Medzi profesionálov – do tímu Seattle Sounders – pritom nazrel po prvý raz len vlani. Odporučil ho jeden z najpovolanejších – Jürgen Klinsmann, vtedajší tréner americkej reprezentácie. Morris nesklamal, hneď v premiérovej sezóne nastrieľal dvanásť gólov a upútal na seba pozornosť.

Natoľko, že sa stal pevnou súčasťou národného výberu. V jeho drese by sa rád predstavil aj na budúcoročnom svetovom šampionáte v Rusku. „Ukrýva v sebe obrovský potenciál, je to výnimočný talent. Čaká ho veľká budúcnosť," nešetril slovami chvály útočník Jozy Altidore.

Morris pritom nemá len futbalové, ale aj charakterové kvality. Potvrdil ich pred tromi mesiacmi v zápase zámorskej MLS. Po jednom z jeho súbojov s Fataiom Alashem zo San José skončila lopta za bránkovou čiarou. Hlavný rozhodca ukázal na rohovú zástavku. Morris však neváhal a priznal sa, že sa lopty dotkol posledný a daroval súperovi odkop od bránky.

Dušu amerického hrdinu zdobí cit pre fair play. Jeho telo zas tetovanie: na pravom predlaktí má nápis T1D – označenie pre diabetika typu 1. „S týmto nápadom prišiel človek, od ktorého by som schválenie tetovania očakával najmenej," priznal sa pred časom Jordan.

Kto ním bol? No predsa mama…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbalová reprezentácia USA #Jordan Morris