Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Návrat strateného syna. Rooney si po 13 rokoch opäť oblečie dres Evertonu

Kapitán anglickej futbalovej reprezentácie Wayne Rooney po trinástich rokoch uzavrel kapitolu s názvom Manchester United a vrátil sa do FC Everton.

09.07.2017 14:48
Wayne Rooney Foto: ,
Wayne Rooney v roku 2004 v drese Evertonu.
debata

V nedeľu popoludní o tom informovali oba kluby. Tridsaťjedenročný útočník a odchovanec Evertonu sa „karamelkám“ upísal na dva roky. Výšku odstupného nezverejnili. Opačným smerom putuje belgický kanonier Romelu Lukaku, tento transfer by mali čoskoro skompletizovať.

Rooney prišiel na Old Trafford z Evertonu v roku 2004 za 27 miliónov libier. „Získať trofeje s Evertonom by bol vrchol. Teraz naozaj cítim, že klub ide správnym smerom, priviedol správnych hráčov. Chcem byť súčasťou úspešného Evertonu,“ vyhlásil Rooney a doplnil:

Hral na Old Traffor, nosil pyžamo Evertonu

„Byť späť je skvelý pocit. Neviem sa dočkať stretnutia so spoluhráčmi, tréningov a zápasov. Mnohokrát som povedal, že ak odídem z Manchestru United, v Premier League by som nehral za iný klub než Everton. Úprimne, držal som to v tajnosti, no keď som bol doma s deťmi, počas ostatných 13 rokoch som nosil evertonské pyžamá. Musel som to udržať v tajnosti!“

Rooney prišiel na Old Trafford z Evertonu v roku 2004 za 27 miliónov libier, za „červených diablov“ odohral 559 zápasov a strelil 253 gólov. Od januára je najlepším kanonierom klubovej histórie, prekonal zápis legendárneho Bobbyho Charltona (249 gólov). V uplynulej sezóne – premiérovej pre Josého Mourinha ako trénera United – vypadol zo základnej zostavy.

Mourinho mu nechcel brániť v návrate

„Nie je tajomstvom, že Wayna mám dlho v úcte; počas svojho pôsobenia v klube bol vzorom profesionála a v knihách rekordov zostane zapísaný dlhý čas. Nie je jednoduché vidieť skvelého futbalistu hrať menej než by chcel; nemohol som mu brániť, keď prišiel a požiadal o návrat do Evertonu. Jeho skúsenosti a odhodlanie nám budú chýbať, želám mu do budúcnosti všetko dobré,“ povedal pre klubový web tréner Manchestru United José Mourinho.

Rooney má na konte päť titulov v anglickej Premier League, tri prvenstvá v Ligovom pohári a po jednom triumfe v Lige majstrov, Európskej lige, FA Cupe a na MS klubov. Za Anglicko odohral na seniorskej úrovni 119 zápasov, s 53 gólmi je rekordným strelcom „Albiónu“. Viac štartov (125) má na konte len niekdajší brankár Peter Shilton.

„Wayne znázorňuje víťaznú mentalitu, ktorú potrebujeme – vie, ako získavať tituly. Som veľmi rád, že sa rozhodol pre návrat domov,“ povedal pre web Evertonu jeho kouč Ronald Koeman a doplnil: „Stále má len 31 rokov, o jeho kvalitách nepochybujem. Je skvelé, že je tu.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Wayne Rooney #FC Everton