Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci prvýkrát vyhrali Pohár konfederácií. Pozrite si chybu, ktorá rozhodla

Fubalisti Nemecka sa po prvý raz v histórii stali víťazmi Pohára konfederácií FIFA. V nedeľňajšom finále na Štadióne Krestovskij v Petrohrade Nemci zdolali Čiľanov 1:0 (1:0).

02.07.2017 22:14 , aktualizované: 22:35
Nemecko, futbal, Pohár konfederácií Foto: ,
Nemeckí futbalisti oslavujú triumf v Pohári konfederácií.
debata (1)

O jediný gól zápasu sa v 20. min postaral Lars Stindl, stredopoliar Borussie Mönchengladbach, ktorý využil prihrávku Tima Wernera po veľkej chybe Marcela Díaza.

V súboji úradujúcich majstrov sveta Nemcov s ostatnými šampiónmi Copa América Čiľanmi mali spočiatku hernú prevahu juhoamerickí futbalisti, ale nepretavili ju v gólový úspech. Neskôr mali viac z hry aj gólové príležitosti zverenci Joachima Löwa, ktorým na víťazstvo napokon stačil aj jeden gól. Záverečný tlak Čiľanov sa už minul účinku.

Nemci a Čiľania sa stretli na tohtoročnom Pohári konfederácií aj v zápase základnej B-skupiny, ktorý sa skončil zmierlivo 1:1.

Pohár konfederácií FIFA 2017 – finále – nedeľa – Petrohrad:

Čile – Nemecko 0:1 (0:1) – Nemecko sa stalo víťazom Pohára konfederácií FIFA

  • Gól: 20. Stindl, ŽK: 59. Arturo Vidal, 65. G. Jara, 75. E. Vargas, 90. Bravo – 59. Kimmich, 90. Emre Can, 90.+ Rudy, rozhodoval: Mažič (Srb.)
  • Čile: Bravo – G. Jara, Medel, Isla, Beausejour – Aránguiz (81. Sagal), M. Díaz (53. Valencia Rossel), Pablo Hernández – Arturo Vidal – E. Vargas (81. Puch), Alexis Sánchez
  • Nemecko: Ter Stegen – Ginter, Mustafi, Rüdiger – Kimmich, Stindl, Rudy, Hector – Goretzka (90.+ Sule), Draxler – Werner (79. Emre Can)
Jediný gól finálového zápasu Pohára konfederácie

Skóre sa mohlo meniť už v 5. min. Po dravom prieniku Aránguiza sa k odrazenej lopte dostal Vidal, ale brankár Nemcov Ter Stegen jeho pokus z pár metrov nohami vyrazil. Nemci zahrozili až po štvrťhodine hry, ale bol z toho len jeden nebezpečný center a následne neškodný rohový kop.

Po dvadsiatich minútach sa naplnila tradičná „herná schéma“ nedáš-dostaneš. Najprv Alexis Sánchez vo veľkej šanci neumiestnil loptu za chrbát Ter Stegena a na druhej strane vzápätí padol gól. Stredopoliar Marcelo Díaz nevidel za sebou Wernera. Ten mu vzal loptu a proti vybiehajúcemu Bravovi prihral Stindlovi, ktorý skóroval do prázdnej bránky – 0:1.

zväčšiť Smútiaca hviezda Čile Alexis Sánchez. Foto: Reuters, CARL RECINE
Alexis Sánchez Smútiaca hviezda Čile Alexis Sánchez.

Nemci naďalej pôsobili pasívnejším dojmom, ale v 36. min Rudy vysunul Goretzku a ten v rýchlosti namieril tesne vedľa pravej žrde čilskej bránky. V 40. min nebezpečne vystrelil Draxler, ale tiež nenamieril medzi tri žrde juhoamerického tímu. V záverečnej minúte I. polčasu mohol prikrášliť vedenie Nemcov Goretzka, ale kým si prehodil loptu z ľavej na pravú nohu, Bravo mu dokázal zmenšiť strelecký uhol a loptu za svoj chrbát nepustil.

V 55. min sa sólo Draxlera takmer skončilo gólom – tečovaná lopta jedným z obrancov Čile sa skončila len rohovým kopom. Čiľanom vtedy nešlo, ale v 71. min mal vyrovnanie na kopačke ich hviezdny útočník Alexis Sánchez. Jeho gólový pokus v poslednej chvíli zablokoval Rudy. O čosi neskôr v dobrej pozícii prestrelil Vidal a od zlosti päsťou pobúchal po trávniku.

Juhoameričania zdvihli hlavy a v 84. min po spolupráci striedajúcich hráčov po prihrávke Pucha prekopol Sagal takmer prázdnu nemeckú bránku. V piatej minúte nadstaveného času mohol z priameho kopu vyrovnať Alexis Sánchez, ale Ter Stegen bol pozorný. Nemci sa napokon ubránili a stali sa šampiónmi Pohára konfederácií.

Hlasy (zdroj: sport1.de):

Julian Draxler (stredopoliar Nemecka): „Neuveriteľné. Na tomto prestížnom turnaji v Rusku sme hrali veľmi dobre a celkové prvenstvo sme si zaslúžili. V takomto zložení sme ešte nikdy spolu neúčinkovali, o to má náš triumf väčšiu cenu.“

Claudio Bravo (brankár Čile): „Veľa sme sa na tomto podujatí naučili. Dnes sme dali do toho všetko, prehrali sme s mužstvom svetovej triedy. Sme veľmi smutní, že sa nám vo finále nepodarilo zvíťaziť. Myslím si však, že naši priaznivci celkovo môžu byť na nás pyšní. Odovzdali sme všetko, čo bolo v našich silách.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nemecká futbalová reprezentácia #čílska futbalová reprezentácia #Pohár konfederácií 2017