Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stovka mi trochu motala hlavu, priznáva strelec Bakoš

Uplynulú sobotu oslávil 34. narodeniny a na druhý deň si dal k nim darček. Marek Bakoš strelil v drese futbalistov Viktorie Plzeň svoj stý ligový gól, jeho tím zdolal Slovácko 2:0.

21.04.2017 10:00
marek bakos Foto:
Gólová radosť Mareka Bakoša.
debata

Rodák z Novej Bane dal sto gólov v ligách troch krajín a v piatich kluboch. Polovicu z nich v Plzni, ďalšie v Púchove (18), Šinniku Jaroslavľ (3), Ružomberku (16) a Liberci (13).

Počítali ste v uplynulých týždňoch góly a čakali na stovku?
Odvtedy, ako som prekročil deväťdesiatgólovú hranicu, mi to viacerí známi pripomínali. A keď som sa blížil k stovke, tak sa to objavovalo aj v médiách. Je to medzník v kariére strelca, priznávam, trochu mi to vŕtalo v hlave. Myslel som na stovku aj pred zápasom so Slováckom. Vravel som si, že teraz by to mohlo vyjsť, aby som to mal čo najskôr za sebou. Som rád, že už to nemusím riešiť.

Máte pocit, že vás to zaťažovalo?
Trochu mi stovka motala hlavu, to nebolo ideálne. Vo futbale sú podstatné víťazstvá a úspech kolektívu, toto je viac individuálna záležitosť. Aj strelec a jeho góly len pomáhajú mužstvu.

Ako ste si vychutnali stovku? Spojili ste ju s oslavami narodenín?
Po zápase som strávil chvíle s blízkymi, gratulovali mi k narodeninám aj k stovke. Do toho zapadla aj Veľká noc, takže dôvodov na malé rodinné oslavy bolo viac. Bol by som najradšej, keby sme sa mohli už čoskoro tešiť aj z titulu. To by bol pekný záver sezóny.

Spomenuli ste veľkonočné sviatky. Dodržiavate zvyky, chodíte aj v Plzni šibať či polievať?
Splnil som si tieto povinnosti najmä doma…(smiech) Vyšibal a polial som manželku, dcéru a aj švagrinú, bola u nás na návšteve. Potom som si ešte odskočil k spoluhráčovi Mariánovi Čišovskému, býva tristo metrov od nás. Som krstný otec jeho dcéry. Mám od nej pekné veľkonočné vajíčko.

Najviac gólov – päťdesiat – ste strelili v drese Plzne. Aj vďaka nim ste sa tešili v minulosti z troch titulov. Majú preto plzenské góly pre vás špeciálnu cenu?
Vážim si každý ligový gól. Držím sa zásady, že útočník musí najmä strieľať góly, čo však nie je vždy ľahké.

Stý gól ste si pripísali z penalty. Viete, koľko gólov ste strelili z pokutových kopov?
Presnú štatistiku nemám, ale z penált ich nebolo veľa. Nie viac ako päť-šesť. V Plzni maximálne tri.

Prvý ligový gól ste dali v púchovskom drese v roku 2003. Vyjadrili ste sa, že stogólovú hranicu ste mohli prekonať aj skôr. Prečo ste čakali pomerne dlho?
V kariére som preskákal rôzne obdobia. Trápili ma zdravotné problémy a zažil som aj dosť zápasov, keď som sa na ihrisko nedostal. Keď som zamieril do Liberca, nemal som na konte ani deväťdesiat gólov. Bolo otázne, koľko ich ešte pridám. Bavil som sa o tom s Honzom Nezmarom, športovým riaditeľom klubu. Vravel mi, že stovku prekonám v Liberci. Veril, že to zvládnem, čo ma povzbudilo.

V libereckom drese ste na stovku ešte nedosiahli, ale opäť ste sa strelecky chytili…
Tento angažmán hodnotím pozitívne. Potreboval som si v novom prostredí zvyknúť, ale po krátkom čase som opäť začal strieľať góly, čo mi neskôr umožnilo aj návrat do Plzne.

Všetky góly kariéry si asi detailne nevybavujete. Spomínate si na nejaký osobitne?
Asi vás prekvapím, celkom dobre si spomínam na takmer všetky moje góly. Pred očami mám aj vôbec prvý, ktorý som dal za Púchov. V Rusku bola moja strelecká bilancia dosť chudobná, preto nemám problém si ich vybaviť. V Ružomberku som strelil premiérový gól Trnave z vyše dvadsiatich metrov z priameho kopu, lopta sa odrazila od žrde do siete. Za Ružomberok som skóroval aj proti Žiline, zápas sa skončil 1:1. To mi utkvelo v pamäti, lebo sa mi práve narodila dcéra Laura a po tomto zápase odvolali trénera Vrbu, ktorý v tom čase viedol Žilinčanov.

Práve pod Vrbovým vedením ste neskôr zažili výborné obdobie v Plzni…
Možno som ho upútal práve tým gólom… Oslovil ma už ako tréner Viktorie. V Plzni som sa tešil z najväčšieho počtu gólov. Jeden bol kuriózny. Bežal som do šestnástky a Pavel Horváth ma trafil do hlavy, lopta sa odrazila do siete. Horváth mi asistoval najčastejšie, po jeho prihrávkach som sa tešil asi z tridsiatich gó­lov.

Góly ste dali v piatich tímoch. Bolo to v niektorej súťaži či mužstve náročnejšie ako inde?
Strieľať góly bolo všade náročné. Možno to zavše vyzerá, že niektoré góly sú „ľahké“ a iné „ťažké“, ale pre mňa to nikdy nebolo jednoduché. Rozhoduje veľa vecí: výber miesta, pohotovosť, dôraz, šťastie. Ani premeniť jedenástku nie je úplne ľahké. Vždy som zažil obdobia, keď sa mi príliš nedarilo, ale potom som sa rozbehol. Takmer všade som dlho čakal na góly, ale nakoniec prišli. Nechcem sa však teraz púšťať do detailného hodnotenia kariéry, aby to nevyznelo, že končím a už bilancujem.

Máte predstavu, dokedy sa chcete venovať vrcholovému futbalu?
Usilujem sa na to nemyslieť. S Plzňou mám zmluvu ešte na nasledujúci ročník. Samozrejme, v mojom veku už musím byť realista, ale nechávam to voľne plynúť. Zatiaľ som zdravý a verím, že mi to nejaký čas vydrží, čo mi umožní, aby som ešte chvíľu hral. Akonáhle by som o tom príliš uvažoval, nevenoval by som futbalu úplne všetko a prejavilo by sa to. Hlavu mám stále nastavenú na futbal.

Vaše mužstvo vedie tabuľku, ale len o bod pred Slaviou. Odrazíte jej útok a obhájite titul?
Máme to v rukách a pozeráme sa na seba. Ešte nás čaká šesť zápasov, ale nešpekulujeme o tom, koľko bodov získame a koľko ich získa súper. Chceme vždy vyhrať najbližší zápas.

Najbližšie sa predstavíte na Sparte. Nemáte pocit, že to, či zvládnete tento zápas alebo nie, bude jedným z kľúčových momentov v záverečnom boji o titul?
Každý najbližší zápas bude kľúčový. V nedeľu Sparta, keď to zvládneme, tak Dukla… Vieme, že máme tesný náskok a keď všetky zápasy vyhráme, získame titul… Na Letnej pôjdeme na ihrisko s odhodlaním a vierou, že vybojujeme tri body. Tým by sme sa o krôčik posunuli opäť k cieľu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Bakoš #FC Viktoria Plzeň