Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

VIDEO: Podolski sa rozlúčil rozprávkovým gólom

Až do 69. min bol dortmundský súboj gigantov svetového futbalu Nemecko - Anglicko bezgólový.

23.03.2017 08:25
Lukas Podolski Foto: ,
Lukas Podolski.
debata

Potom však Lukas Podolski vystrúhal gól ako z učebnice veľkého futbalu. Švihol ľavačkou z vyše 20 m a lopta skončila v šibenici bránky bezmocného Joea Harta. Skóre sa už potom do konca zápasu nemenilo a najsledovanejší muž večera sa stal aj jeho hrdinom.

Podolski vo svojom poslednom 130. zápase kariéry v reprezentačnom drese strelil 49. gól s prívlastkom víťazný. Keď v 84. min opúšťal trávnik, ovácie nemali konca. Z ampliónov znela hudba z Gladiátora a vyše 60 000 divákov v Signal-Iduna-Parku stálo a tlieskalo.

Posledný reprezentačný gól Podolskeho.

„Bolo to ako vo vzrušujúcom filme. Môj posledný zápas a ja v ňom strelím jediný gól. A ešte proti Anglicku. Spomenul som si, že mám ešte ľavú nohu, ktorú mi nadelil pánboh či niekto iný. Som hrdý na tých 13 rokov v národnom tíme,“ uviedol Lukas Podolski v mixzóne po stretnutí podľa webu sport1.de. Po chvíli ešte s dávkou zveličenia pre ARD dodal:

„Teraz mi musíte nájsť nový klub, ale FC Barcelona či Real Madrid budú asi málo…“ Podolski hráva od roku 2015 v tureckom Istanbule za Galatasaray, v lete zamieri do japonského Visselu Kobe. Predtým bol v Bayerne, Arsenale či Interi Miláno. Jeho značkovým klubom bol však najmä 1. FC Kolín, kde začínal vo veľkom futbale.

„Z Kolína prišlo možno až 30 000 ľudí rozlúčiť sa so mnou. To nie je žiadna samozrejmosť, ale pocta. Nabehla mu husia koža,“ skonštatoval lúčiaci sa hráč.

„Jeho gól? To bol typicky Poldi! Výnimočný hráč si doprial výnimočnú rozlúčku. Pôvodne som ho chcel stiahnuť skôr, ale cez prestávku mi vravel, že sa cíti dobre a môže hrať dlhšie. Chvalabohu, že tam zostal,“ uviedol tréner nemeckého tímu Joachim Löw.

Podolski ako 19-ročný debutoval v najcennejšom drese v prípravnom stretnutí proti Maďarsku. Bolo to v ére trénera Rudiho Völlera a vtedy ešte hrával za 1. FC Kolín nad Rýnom. Vychádzajúca hviezdička sa naplno rozžiarila príchodom Jürgena Klinsmanna na nemeckú lavičku.

Na domácich MS 2006 utvoril nezabudnuteľnú útočnú dvojičku s Miroslavom Klosem, strelil tri góly a po šampionáte ho vyhlásili za najlepšieho mladého hráča na turnaji. Celkovo Podolski nechýbal v zlatom tíme Nemecka z MS 2014 a tiež bronzových výberoch 2006 a 2010. Z ME má striebro z roku 2008 a bronz z 2012.

Rodák z poľských Gliwíc odohral za nemeckú reprezentáciu celkovo 130 duelov. Iba Lothar Matthäus (150) a Miroslav Klose (137) odohrali v tíme NationalElf viac stretnutí. Počas kariéry v národnom tíme, ktorá trvala 4672 dní, mal Podolski 115 rôznych spoluhráčov.

Za „Nationalelf“ zaznamenal 49 presných zásahov, medzi prvým a tým posledným uplynulo presne 4474 dní. Málokto vie, že Podolski je veľkým fanúšikom poľského klubu Górnik Zabrze. V „baníckom“ klube si dokonca kúpil menšinový podiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukas Podolski