Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Britániou otriasa obrovský škandál. Malých futbalistov vraj zneužívali tréneri

Podľa niekdajšieho anglického reprezentanta Paula Stewarta sa stali obeťami sexuálneho zneužívania pracovníkmi vo futbale stovky detí. Bývalý hráč Manchestru City, Tottenhamu či Liverpoolu to uviedol v rozhovore pre britskú BBC.

24.11.2016 22:40
debata (60)

Tvrdí, že ho ako štvorročného zneužíval jeho tréner. Podobné skúsenosti opísali aj ďalší futbalisti, medzi nimi napríklad Andy Woodward a Stewe Walters, ktorí si počas kariéry obliekali dres FC Crewe, a bývalý hráč Manchestru City David White.

Obvinenia zo zneužívania vo vnútri mládežníckeho futbalu vyšli na povrch minulý týždeň, keď Andy Woodward verejne prehovoril o tom, že ho v detstve obťažoval kouč a skaut Barry Bennell. Toho v rozhovore spomenul aj Stewart, podľa ktorého sa násilníci navzájom poznali. Bennella v roku 1998 odsúdili na 9 rokov väzenia po tom, ako sa priznal k zneužívaniu šiestich chlapcov.

Po medializácii prípadu zriadili telefonickú linku pre nahlasovanie ďalších podobných incidentov, počas prvých dvoch hodín prevádzky sa ozvalo 50 ľudí. Bývalý šéf anglickej Futbalovej asociácie (FA) Mark Palios pre BBC uviedol, že pre neho vlna obvinení nie je prekvapením:

„Je to problém ako rasizmus. Nikdy si nemôžete byť istí, že ste ho vyriešili. Som ale presvedčený o tom, že je dnes situácia oproti tomu, čo sa dialo pred dvoma dekádami, oveľa lepšia.“ Kauzou sa už zaoberá aj súčasné vedenie FA.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #anglicko