Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nešťastná ružová. Ferguson však Škótom verí

Ich rivalita je najstaršia v dejinách futbalu. Pred 144 rokmi sa postarali o prvý medzištátny zápas. Odvtedy sa stretli viac ako stokrát.

11.11.2016 12:00
Ján Ďurica, Martin Škrtel Foto: ,
Ján Ďurica (vľavo) a Martin Škrtel počas súboja so Škótskom.
debata

Slávne londýnske Wembley bude v piatok večer zaplnené do posledného miesta. Takmer 90-tisíc divákov zhliadne atraktívnu bitku o Britániu. Angličania hostia v kvalifikácii majstrovstiev sveta Škótov.

Na ostrovoch je súboj odvekých rivalov, ktorí sú v F-skupine súpermi Slovákov, najžiadanejšou témou ostatných dní. Médiá špekulujú o zostavách, odhadujú šance oboch tímov. K očakávanému zápasu sa vyjadrujú tamojšie legendy, fanúšikovia, hráči, tréneri. Zaujímavé meranie síl rozoberajú Angličania i Škóti do najmenších detailov. Predsa len, pokorenie tradičného soka má o čosi väčšiu cenu ako tri body z ktoréhokoľvek iného zápasu.

Jednou z tém horúcich debát sú dresy. K tradičnému súboju bielej s tmavomodrou nedôjde. Škóti si oblečú ružové farby – tak, ako naposledy v Trnave, kde podľahli Slovákom. Dôvod? Nariadila im to Medzinárodná futbalová federácia, ktorej prekážajú biele pásy na škótskych dresoch. Mohli by totiž oboch súperov mýliť.

„Čo budeme mať na sebe, nie je podstatné. Dôležitý je len náš výkon. Tak, ako nestoja za reč predzápasové slová. Zaujíma ma len to, čo moji hráči predvedú na trávniku,“ hovorí Gordon Strachan, tréner Škótska.

Novinári mu už stihli pripomenúť, že ružová nenosí jeho zverencom šťastie. V troch zo štyroch predošlých zápasoch v takých dresoch prehrali. Naposledy na Slovensku – 0:3. „To sú len štatistiky. Farba dresu je absolútne nepodstatná. Reprezentujeme našu krajinu, za ňu budeme bojovať,“ tvrdí kapitán Darren Fletcher.

Sebavedomie dodáva Škótom aj jeden z ich najslávnejších krajanov. „Zakaždým sme v pozícii outsidera. Verím však, že vo Wembley môžeme zvíťaziť,“ myslí si Alex Ferguson, jeden z najúspešnejších trénerov futbalovej histórie.

Oporu budú mať hostia aj v hľadisku. Na tribúnach by ich malo hnať približne 14-tisíc škótskych hlasiviek.

Program:

20.45, A-skupina: Francúzsko – Švédsko (priamy prenos na Sport 1), C-skupina: Česko – Nórsko, Severné Írsko – Azerbajdžan, San Maríno – Nemecko, E-skupina: Arménsko – Čierna Hora, Dánsko – Kazachstan, Rumunsko – Poľsko, F-skupina: Anglicko – Škótsko (Sport 2), Malta – Slovinsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia MS 2018