Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Panamské papiere vedú aj k prezidentovi FIFA a pilotovi F1 Rosbergovi

Po minuloročných korupčných aférach už málokoho prekvapí, že Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) je namočená aj do škandálu tzv. panamských papierov, zaráža však spojenie s novým prezidentom organizácie Giannim Infantinom.

06.04.2016 12:08 , aktualizované: 15:50
Gianni Infantino Foto: ,
Gianni Infantino.
debata (1)

Podľa britského denníka The Guardian a BBC figuruje Švajčiarov podpis pod zmluvou na tri roky o predaji televíznych práv na európsku Ligu majstrov do Ekvádora spoločnosti Cross Trading. Firma je dcérou skupiny vo vlastníctve Argentínčanov Huga a Mariana Jinkisovcov, ktorých minulý rok americké úrady obvinili z úplatkárstva a prania špinavých peňazí a žiadajú ich vydanie na trestné stíhanie.

Britské médiá tvrdia, že Cross Trading zaplatil za práva 111-tisíc amerických dolárov, následne ich predal ďalej stanici Teleamazonas so ziskom 200-tisíc USD. Kontrakt, ktorý Infantino podpísal v roku 2006 z titulu generálneho sekretára Európskej futbalovej únie (UEFA), unikol spolu s ďalšími dokumentmi panamskej právnickej firmy Mossack Fonseca. Tá sprostredkovala zakladanie účtov a spoločností v daňových rajoch. Vo viacerých prípadoch išlo aj o legalizáciu nezákonne nadobudnutých príjmov.

„Som zdesený a v žiadnom prípade sa nebudem nečinne prizerať tomu, ako niektoré médiá spochybňujú moju čestnosť,“ reagoval nástupca Seppa Blattera na čele FIFA a na svoju obranu uviedol, že nikdy neprišiel do osobného kontaktu s majiteľmi Cross Trading. Firma vraj vyhrala výberové konanie, ktoré si UEFA objednala u agentúry.

„Ani zo samotných správ v médiách nevyplýva, že by v tejto veci nastala nejaká chyba zo strany UEFA alebo mojej osoby,“ dodal Infantino. Podľa UEFA uspel Cross Trading s najvyššou ponukou na trhu a v čase podpisu zmluvy nemala informácie o nekalom pozadí firmy.

Rosberg sa tiež zamotal do panamských papierov

Na dlhom zozname osôb na tzv. panamských papieroch, čo je súbor dokumentov uniknutých z právnickej firmy Mossack Fonseca, ktorá sprostredkovala zakladanie účtov a spoločností v daňovom raji, sa ocitlo aj meno jazdca tímu Mercedes vo formule 1 Nica Rosberga. Nemecká verejnoprávna televízia NDR informovala, že Mossack Fonseca je napojená na spoločnosť Ambitious Group Ltd., ktorá má kontrakt s Mercedesom ohľadom Rosbergových „jazdeckých služieb“.

Nemcov právnik Christian Schertz však vyhlásil, že víťaz úvodných dvoch veľkých cien v tomto ročníku využíva spoločnosť výhradne na ručiteľské účely a pre medzinárodnú pôsobnosť. Na Britských Panenských ostrovoch registrovaná firma Ambitious Group nebola podľa Schertza nikdy zneužitá na daňový únik. Ako daňový poplatník je Rosberg registrovaný v Monaku a všetky platby prijíma tam.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #F1 #Nico Rosberg #Gianni Infantino #panamské dokumenty