Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dobrosrdečného tvrďasa Srníčka milovali všetky generácie

Nefajčil, z alkoholu si z času na čas doprial len pohár vína. Vyznával taliansku kuchyňu a zdravý životný štýl. Telo si napriek blížiacej sa päťdesiatke a nezadržateľne pribúdajúcim šedinám udržiaval v nadštandardnej kondícii. I tak ho zradilo srdce.

30.12.2015 11:14 , aktualizované: 17:00
debata
zväčšiť Pavel Srníček v drese Newcastle United v sezóne... Foto: Reuters, Jason Cairnduff
Pavel Srníček Pavel Srníček v drese Newcastle United v sezóne 2006/2007.

V nedeľňajší podvečer sa Pavel Srníček šiel v Bohumíne, kam pricestoval za rodinou na vianočné sviatky, prebehnúť. Domov sa však niekdajší brankár českej futbalovej reprezentácie nevrátil. Po tom, ako mu srdce prestalo biť, skolaboval a zostal ležať na odľahlej ceste, kde ho našli okoloidúci. Po prevoze do ostravskej nemocnice lekári udržiavali Srníčka v umelom spánku a spolu s najbližšími dúfali, že sa 47-ročný bývalý futbalista preberie. Márne.

„Vyšetrenia potvrdili, že poškodenie jeho mozgu bolo príliš rozsiahle. Za prítomnosti rodiny preto lekári Pavla od prístrojov v utorok poobede odpojili,“ zvestoval smutnú správu v rozhovore pre BBC Srníčkov manažér Steve Wraith.

Prihovoríš sa manželke? Zbožňuje ťa

Syn drevorubača robil prvé futbalové kroky robil v Bohumíne. Ligu po prvý raz okúsil v drese Baníka Ostrava, kde sa však ohrial sotva rok. Počas ďalších siedmich totiž hájil farby Newcastlu United. A každým dňom si získaval srdcia fanúšikov slávneho anglického klubu. Napriek tomu, že po príchode do cuzdieho sveta to nemal vôbec jednoduché.

„Vyrastal som v komunistickom Československu. O angličtine som nemal ani potuchy, v škole sme sa učili len ruštinu. Spočiatku som sa preto dorozumieval so spoluhráčmi veľmi ťažko. Všetci mi to však uľahčili, boli ku mne nesmierne milí,“ spomínal si Srníček na začiatky na Britských ostrovoch v autobiografii Pavel is a Geordie.

Mimochodom, pojem Geordie vyjadruje príslušnosť k obyvateľom z oblasti Tyneside na severovýchode Anglicka. Miestni si Srníčka – takpovediac – adoptovali. Nie len preto, že Newcastlu pomohol začiatkom deväťdesiatych rokov k záchrane v druhej anglickej lige a následne aj k vysnívanému postupu do Premier League. K svojmu obľúbencovi zhliadali predovšetkým pre jeho priamosť a dobrosrdečnosť.

„Sedeli sme spolu v jednej z pražských krčiem a od vedľajšieho stola zrazu dostal otázku. Prihovoríš sa mojej manželke? Zbožňuje ťa! Neváhal, vzal do ruky telefón a povedal: Hej, tu je Pav. Aká bola reakcia na druhej strane, si môžete domyslieť,“ spomína si na milú historku Martin Hardy, novinár denníka The Independent.

A pridáva i ďalšiu. „Pavel raz vošiel do nejakého baru v Newcastli. V čase, keď sa tu šestnásť fanúšikov United lúčilo so slobodou jedného z nich. V okamihu, keď ho zbadali, začali skandovať jeho meno. Každý chcel fotografiu. Bolo jedno, či to bol pubertiak alebo zrelý päťdesiatnik. Pavla milovali všetky generácie,“ tvrdí Hardy.

Charakter, džentlmen, chlap s veľkým CH

O to ťažšie znášajú tisíce futbalových priaznivcov i mnohé osobnost Srníčkov náhly odchod. Brankár, ktorý odchytal v českej reprezentácii 49 zápasov a bol členom strieborného tímu z majstrovstiev Európy 1996, si zahral po boku takých hviezd, akou bol napríklad Alan Shearer. „Je to také smutné. Stratil som nielen bývalého spoluhráča, ale aj priateľa. Myšlienkami som s Pavlovou rodinou,“ napísal na Twitteri slávny anglický útočník. „Srníček bol džentlmen a výnimočný športovec. Odpočívaj v pokoji, kamarát,“ pridal sa Peter Schmeichel, niekdajšia hviezda Manchestru United.

Po ukončení aktívnej kariéry (vo veku 39 rokov) sa ostravský rodák venoval predovšetkým vlastnej brankárskej škole. Spolu s Jaroslavom Hřebíkom pôsobil pri mládežníckej reprezentácii, v roku 2011 dokráčal s devätnástkou na európskom šampionáte k striebru. Naposledy viedol gólmanov v pražskej Sparte.

„Je to pre nás veľká strata – po ľudskej i profesionálnej stránke. Pavel bol tvrdý chlap s veľkým CH. Pre chlapcov bol autoritou, ktorej nikto neodvrával. Keby som mal vybrať zo svojho okolia niekoho, o kom by som povedal, že ho nepostihne srdcový kolaps, bol by to práve on. Jeho životospráva bola príkladná,“ uviedol v rozhovore pre idnes.cz Jakub Otava, člen vedenia Sparty. Mýlil sa. Bohužiaľ.

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Newcastle United #srdcový infarkt #Pavel Srníček