Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Francúzi neplánujú zrušiť majstrovstvá Európy

Záverečný turnaj budúcoročných futbalových majstrovstiev Európy vo Francúzsku by sa mal napriek piatkovým teroristickým útokom v Paríži uskutočniť podľa plánu, tvrdí prezident organizačného výboru Jacques Lambert. Zrušenie blížiaceho sa šampionátu by údajne bolo vodou na mlyn teroristov.

16.11.2015 14:40
uefa euro, trofej, majstrovstvá európy,... Foto: ,
Trofej pre víťaza majstrovstiev Európy.
debata (1)

V piatok večer zahynulo v uliciach francúzskej metropoly najmenej 129 ľudí a ďalších 350 bolo zranených. Teroristi zaútočili na viacerých miestach vrátane národného štadióna Stade de France, kde sa má 10. júla 2016 uskutočniť finálový duel ME. Pri explózii pred štadiónom prišli o život štyri osoby, v tom čase sa v 80-tisícovom stánku odohrával medzišátny prípravný zápas medzi domácim Francúzskom a Nemeckom (2:0). Iný parížsky štadión Park princov, kde má domov miestny klub Paríž Saint-Germain, má tiež hostiť niekoľko stretnutí európskeho šampionátu.

„Kladenie otázok okolo zrušenia budúcoročných majstrovstiev Európy je vodou na mlyn teroristov. Prijmeme nevyhnutné opatrenia, aby sa šampionát uskutočnil v bezpečných podmienkach. Nepoviem vám, čo urobíme, pretože by sme tým upozornili nepriateľov. Bezpečnosť na štadiónoch funguje dobre, väčšie riziko hrozí v uliciach, pri spontánnych stretnutiach,“ povedal Lambert pre francúzsku vysielaciu stanicu RTL. Organizačný výbor ME 2016 by sa mal v tomto týždni stretnúť s predstaviteľmi francúzskej vlády, polície a všetkých deviatich hostiteľských miest šampionátu, aby sa dohodli na tom, ako zvýšená hladina terorizmu ovplyvní záverečný turnaj v praxi. „Urobíme všetko, čo je potrebné na zaistenie bezpečnosti napriek všetkým rizikám. Každý je ostražitý a my ešte viac,“ uviedol prezident Francúzskej futbalovej federácie (FFF) Noël Le Graët.

Európska futbalová únia (UEFA), ktorej výkonný výbor sa má stretnúť v Paríži 10. decembra, po útokoch vyjadrila Francúzsku v stanovisku podporu a solidaritu. Žreb základných skupín záverečného turnaja ME je na programe 12. decembra o 18.00 h v Paríži. Dátum ani miesto konania žrebu sa nebude meniť, čo agentúre SITA v pondelok predpoludním potvrdilo mediálne oddelenie UEFA. Záverečný turnaj ME 2016 sa uskutoční na desiatich rôznych štadiónoch od 10. júna do 10. júla. Na podujatie sa kvalifikovalo po prvý raz v histórii aj Slovensko. Informácie pochádzajú z portálu insidethegames.biz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #reprezentácia #ME 2016 vo futbale #UEFA EURO