Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalisti si ma získali, tvrdí majster sveta Tóth

Boj slovenských futbalistov o postup na majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska bol v ostatných dňoch témou číslo jeden nielen medzi fanúšikmi, ale aj ostatnými slovenskými športovcami.

14.10.2015 09:00
matej tóth, ms v atletike Foto: ,
Slovenský chodec Matej Tóth po návrate z MS v Pekingu.
debata

Majstri sveta v iných odvetviach či úspešní hokejisti zo zámoria pozorne sledovali, kedy sa ich krajania vo futbalových dresoch definitívne prebojujú medzi európsku elitu. Pred mesiacom si domácou remízou s Ukrajinou vylepšili východiskovú pozíciu, no minulý týždeň v piatok zaváhali s Bielorusmi. Všetko napravili v Luxembursku, kde po výhre 4:2 vypukli veľké postupové oslavy.

„Som veľký športový fanúšik a žiadne výsledky mi neujdú. Futbal síce nie je môj najobľúbenejší, ale stretnutia na najvyššej úrovni a obzvlášť reprezentačné zápasy si nenechám ujsť. Všetci sme boli v očakávaní, kedy chlapci potvrdia postup. Počas kvalifikácie si ma futbalisti získali. Dobrí hráči boli aj predtým, ale príchodom trénera Kozáka akoby zmenili niečo v prístupe k reprezentácii. Stmelili sa a dobre sa na nich pozeralo. Ukázali, že nie sú len dobre zaplatení športovci, ale do hry dávajú aj srdce,“ hodnotí zverencov Jána Kozáka majster sveta v chôdzi na 50 km Matej Tóth.

Na pondelňajší duel sa 32-ročný atlét tešil. Nepochyboval, že Slováci posledný krok v Luxembursku zvládnu. „Vychutnal som si najmä záver zápasu a našu radosť. Góly súpera som, paradoxne, nevidel. Za stavu 3:0 som potreboval niečo vyriešiť. Keď som zistil, že domáci strelili dva góly, rýchlo som opäť zapol televízor. Aby to nebola moja vina, že nevyhráme,“ zasmeje sa Tóth.

Na domáci zápas s Bieloruskom ho pozvali, no pre zaneprázdnenosť musel účasť odriecť. Na niektorý zo zápasov na ME by sa však rád išiel pozrieť. Ak mu to nebude kolidovať s prípravou na olympiádu.

Záverečné stretnutie v kvalifikácii si nenechal ujsť ani kajakár Erik Vlček.

„Úprimne som veril, že to chlapci zvládnu, i keď som sa na chvíľu zľakol a pochyboval. Po pár minútach však bolo vidieť, že to majú naši pod kontrolou. Postup na šampionát si zaslúžili. Odohrali niekoľko veľmi dobrých zápasov a žiaden súper im nič nedaroval. Viem, že na ME sa teraz postupovalo pre vyšší počet účastníkov jednoduchšie, no v kvalifikácii sa potvrdilo, že aj ,slabšie' mužstvá dokážu prekvapiť favoritov,“ tvrdí majster sveta v štvorkajaku z augustového šampionátu v Miláne.

Prezradil, že rýchlostní kanoisti si reprezentačné zápasy najlepšie užijú na sústredení, keď ich môžu sledovať spoločne. „Ako športovci dobre vieme, koľko roboty je za každým úspešným výsledkom. Okrem kvality potrebujete aj kus šťastia. Futbalistom pomohla aj podpora fanúšikov,“ dodal Vlček.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Matej Tóth #slovenská futbalová reprezentácia #UEFA EURO