Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po Severnom Írsku sa dočkal aj Wales. Belgicko bude na ME po 16 rokoch

Futbalisti Belgicka aj Walesu v súlade s predpokladmi postúpili z kvalifikačnej B-skupiny na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska (10. júna - 10. júla 2016). Istotu zhodne získali v sobotu.

11.10.2015 10:50
Belgicko, futbal Foto: ,
Belgická radosť z postupu na ME po víťazstve v Andorre.
debata

Belgičania zvíťazili v Andorre 4:1. Walesania podľahli v Bosne a Hercegovine 0:2, pomohlo im však zaváhanie Izraela v domácom dueli s Cyprom (1:2). O víťazovi skupiny sa medzi postupujúcou dvojicou rozhodne v poslednom kole.

Hráči Walesu sa premiérovo predstavia na budúcoročnom kontinentálnom šampionáte. Najväčším historickým úspechom územia patriaceho pod Veľkú Britániu je účasť na MS vo Švédsku 1958. Walesania vtedy postúpili do štvrťfinále, v ktorom podľahli po góle Pelého neskorším majstrom sveta z Brazílie (0:1). Hviezdny hráč waleského mužstva obliekajúci si dres Realu Madrid Gareth Bale priznal, že si splnil ďalší z futbalových snov.

„Je to asi najkrajšia prehra v mojom živote. Bol to ťažký zápas. Je to tam, kvalifikovali sme. Pre mňa je to splnený sen, ale týmto sa to nekončí. Chceme dosiahnuť dobrý výsledok aj na ME. Teraz už môžeme dýchať s úľavou a pripravovať sa na Francúzsko. Tešíme sa, že budeme mať možnosť vyskúšať naše schopnosti na jednom z najväčších turnajov na svete,“ cituje Balove slová oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA).

V doterajšom priebehu kvalifikácie má z deviatich waleských gólov až osem Balovu pečať – šesť strelil a dva pripravil svojim spol uhráčom.

„Na začiatku kvalifikácie som povedal, že postup môže byť okamihom, keď budem v živote najviac hrdý, a teraz je to naozaj tak. Nespečatili sme síce postup pred waleskými fanúšikmi, ale snáď zvíťazíme v utorňajšom zápase s Andorrou a po ňom si spravíme peknú oslavu,“ doplnil kapitán Ashley Williams.

„Toto je veľký okamih waleského futbalu. Prepísali sme históriu a konečne pocestujeme na veľký turnaj. Som na tento úspech neskutočne pyšný. Bol to môj sen a viem, že aj u ostatných chlapcov to bolo rovnaké. Sme malý národ, ale dokázali sme to. Ďakujeme všetkým fanúšikom. Uvidíme sa vo Francúzsku,“ skonštatoval ďalší z kľúčových hráčov Walesu – stredopoliar Arsenalu Londýn Aaron Ramsey.

Waleský tréner Chris Coleman uznal, že jeho mužstvo sa v bosnianskej Zenici prvýkrát v priebehu kvalifikácie dostalo do úzkych. „Vydali sme zo seba maximum, na konci zápasu sme boli ako vypitvaní. Prvýkrát sa nám stalo, že sme v defenzívnej činnosti pôsobili frustrovane. Nevedeli sme, ako sa vyvíja zápas Izraelu s Cyprom. Je to absolútny sen. Nedokážem ani vysvetliť, čo tento postup znamená. Konečne sme sa dokázali kvalifikovať,“ vyhlásil podľa webu UEFA.com 45-ročný rodák zo Swansea.

Hrdinom duelu v Zenici bol striedajúci útočník talianskej Ceseny Milan Djurič. Dvadsaťpäťročný hráč najskôr v 71. min prvým reprezentačným gólom v treťom zápase za národný tím otvoril skóre, v 90. min asistoval pri zásahu Vedada Ibiševiča.

„Takto budeme hrať aj proti Cypru. Musíme mať rovnaké myslenie, aké ukázali aj v Belgicku a teraz proti Walesu,“ povedal Djurič. Bosna a Hercegovina si môže v utorňajšom zápase na Cypre zabezpečiť 3. miesto a tým aj účasť v novembrovej baráži.

„Je to skvelý výsledok. Wales má výborné mužstvo s dobrou organizáciou hry. Myslím si, že sme boli lepší a pre víťazstvo spravili viac. Čaká nás dlhá cesta. Musíme zvládnuť zápas na Cypre a potom uvidíme, proti komu nastúpime v baráži,“ dodal záložník AS Rím Miralem Pjanič.

„Gratulujeme Walesu k dosiahnutiu postupu. Tento súper hral veľmi dobre, jeho hráči boli energickí. Nebude to ľahké, ale verím, že sa z Cypru vrátime so vstupenkou do baráže. Som rád, že Milan Djurič a Vedad Ibiševič skórovali. Vedad prešiel ťažkým obdobím, teším sa, že sa mu vracia dobrá forma. Mal som tušenie, že sa dnes rozhodne až v záverečných minútach,“ vyhlásil tréner Bosny a Hercegoviny Mehmed Baždarevič.

Cyperčania povzbudení triumfom 2:1 v Izraeli však rozhodne „nepredajú svoju kožu lacno“. Aj zverenci Charalamposa Christodulua ešte môžu skončiť na barážovej 3. priečke v skupine. Potrebujú však zdolať Bosnu a Hercegovinu a spoliehať sa, že Izrael nezvíťazí v Belgicku. Cyperské plány nemusia byť nereálne, keďže tím z Afroditinho ostrova na začiatku eliminácie šokujúco zvíťazil na bosnianskej pôde 2:1.

„Na začiatku by som chcel poďakovať hráčom a Cyperskej futbalovej federácii za dôveru. Sľúbili sme, že na ihrisku silného Izraela vydáme zo seba všetko. Súper zúfalo potreboval vyhrať, ale moji hráči ukázali, že majú ducha a vieru hodnú víťazov. Pred nami je teraz obrovský duel proti lepšiemu a skúsenejšiemu tímu Bosny a Hercegoviny. Fanúšikovia z celého Cypru však budú s nami. Dúfam, že bez ohľadu na výsledok nás priaznivci odmenia potleskom, pretože naši hráči majú pred sebou veľkú budúcnosť,“ povedal cyperský kouč Christodulu.

Belgicko sa európskom šampionáte predstaví po dlhých 16 rokoch. Naposledy sa tak udialo v roku 2000, kedy táto krajina organizovala podujatie spolu s Holandskom. „Bol to z našej strany kompletný zápas. Všetko bolo v poriadku. Dobre sme si posúvali loptu,“ skonštatoval po víťaznom zápase v Andorre (4:1) belgický kormidelník Marc Wilmots.

„Hrali sme proti súperovi, ktorí sa snažil presadiť svojimi vlastnými zbraňami. Dali sme štyri góly a veľmi sa tešíme, že sme sa prebojovali na ME do Francúzska,“ doplnil podľa portálu lesoir.be 46-ročný rodák z Dongelbergu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #kvalifikácia ME 2016
Načítavajú sa športové výsledky...