Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fico si pozrel novú City arénu: Futbal nie je len naháňanie lopty, povedal

City Arena – Štadión Antona Malatinského v Trnave je podľa predsedu vlády Roberta Fica vlajkovou loďou spolupráce medzi vládou, Slovenským futbalovým zväzom a samosprávami.

22.08.2015 16:06
Robert Fico Foto: ,
Robert Fico si pozrel štadión v Trnave.
debata (32)

Trnava má nový futbalový štadión pre 19-tisíc divákov, ktorý spĺňa požiadavky medzinárodných futbalových federácií UEFA a FIFA, vláda na jeho výstavbou prispela čiastkou 13 miliónov eur. Oficiálne ho otvoria večer zápasmi legiend Spartaka Trnava a Ajaxu Amsterdam a aktuálnych tímov Spartaka Trnava a brazílskeho Atlético Paranaense.

„Ponúkame divákom kultúrne prostredie a očakávame, že kultúrne prostredie sa prejaví aj v správaní sa divákov,“ povedal po prehliadke futbalového stánku Fico. Zároveň zablahoželal najfutbalovejšiemu mestu na Slovensku k tejto investícii. Futbal podľa neho nie je len naháňanie lopty hráčmi, ale je to aj sociálny fenomén, ktorý baví státisíce ľudí a tisíce ľudí zamestnáva.

Ficovi pri prehliadke štadióna neuniklo, že poskytuje vysoký komfort nielen pre aktérov v zázemí, ale je veľkorysý aj k divákom na tribúnach. City Arena – Štadión Antona Malatinského poskytne domov tak futbalistom Spartaka Trnava, ako aj slovenskej reprezentácii.

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik očakáva, že po modernizácii ďalších štadiónov s pomocou vlády a samospráv bude chodiť aj viac divákov na tribúny. V tesnom susedstve štadióna postavil investor nákupné centrum, ktoré dnes dopoludnia privítalo prvých návštevníkov. Celková investícia spoločností City Arena a City Arena Plus podnikateľa Vladimíra Poóra do oboch projektov sa blíži k čiastke 80 miliónov eur, z toho 30 miliónov stál štadión.

Projekt, ktorý zmenil tvár centra Trnavy, predstavil investor verejnosti ešte koncom roka 2011. Mestské zastupiteľstvo v Trnave v nasledujúcich mesiacoch zmenilo územný plán mesta a centrálnej mestskej zóny podľa jeho požiadaviek. V polovici roka 2012 vedenie spoločnosti City Arena a vedenie mesta Trnava podpísali memorandum o spolupráci.

City aréna v Trnave Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
V šatni má každý hráč Spartaka svoju menovku.

Koncom toho istého roku poslanci mestského zastupiteľstva predali pozemky s rozlohou 3,5 hektára a niekoľko domov za jedno euro spoločnosti Vladimíra Poóra. Aj keď boli pochybnosti o vhodnosti moderného projektu do historického centra mesta, predaj podporili všetci poslanci. Investor musel vykúpiť aj niekoľko súkromných domov, ktoré stáli projektu v ceste.

Búracie práce na mieste plánovaného športovo-nákupného komplexu sa začali v marci 2013. V septembri toho istého roku, tiež za účasti premiéra Roberta Fica, položili základný kameň stavby.

V sobotu večer o 19:00 bude na štadióne otvárací ceremoniál pre 16 000 divákov. Podľa predsedu predstavenstva City Areny Pavla Adamca to bude šou, ktorá nebude mať v tomto roku na Slovensku obdobu. Okrem futbalu sa o zábavu postarajú britská legenda The Sweet, ďalej Dario G, Michal David, Kuly, Mária Čírová a desiatky ďalších umelcov pod režisérskou taktovkou Tomáša Eibnera.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #City aréna