Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Kľúčový muž korupčnej aféry vo FIFA dostal doživotný dištanc

Bývalý člen výkonného výboru FIFA Chuck Blazer dostal od etickej komisie doživotný zákaz pôsobenia vo futbale.

09.07.2015 11:34
Chuck Blazer Foto: ,
Chuck Blazer.
debata

Predvlani sa Američan priznal k braniu úplatkov, bol ale tiež hlavným informátorom amerických úradov pri vyšetrovaní korupcie v Medzinárodnej futbalovej federácii.

„Bol kľúčovým hráčom v systéme ponúkania aj prijímania nelegálnych platieb a úplatkov,“ uviedla etická komisia FIFA vo vyhlásení.

Sedemdesiatročný Blazer bol dlhé roky druhým mužom severoamerickej futbalovej konfederácie CONCACAF a do roku 2013 pôsobil 16 rokov vo vedení FIFA. Sám sa k finančným neprávostiam priznal v novembri 2013. V tom čase už údajne dva roky spolupracoval s americkými úradmi na vyšetrovaní korupcie vo FIFA. Priznal sa k šesťnásobnému vyhýbaniu sa daňovej povinnosti a tiež k finančným podvodom, ako sú pranie špinavých peňazí či platobné machinácie.

Podľa amerických médií Blazer zásoboval agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) informáciami o korupčných praktikách vo futbalovom vedení. Na schôdzky funkcionárov údajne nosil tajné nahrávacie zariadenie, ktoré rozhovory zaznamenávalo.

Prokuratúra v súvislosti s Blazerovým priznaniami uviedla, že okrem iného prijal 750 000 dolárov z desiatich miliónov, ktoré bývalý viceprezident FIFA Jack Warner získal od vlády JAR za pridelenie usporiadateľstva svetového šampionátu. Juhoafričania podplácanie popreli.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupčná aféra #Chuck Blazer #Medzinárodná futbalová federácia FIFA