Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Podozrenie z korupcie sa spätne objavilo aj u MS 2002

Vyšetrovanie korupčného škandálu Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA vrhlo podozrenie z podplácania aj na usporiadateľov majstrovstiev sveta 2002, ktoré hostilo Japonsko a Kórea.

19.06.2015 12:52
FIFA Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Podľa španielskeho denníka AS previedli Japonci na konto juhoamerickej federácie CONMEBOL príspevok 1,5 milióna dolárov, ktorý bol údajne platbou za hlasy v prospech premiérového pridelenia šampionátu do Ázie.

V centre aféry je bývalý predseda CONMEBOL-u Nicolás Leoz, ktorý patrí medzi štrnásť osôb, ktoré už americké úrady v rámci vyšetrovania kauzy FIFA obvinili z korupcie, vydierania a prania špinavých peňazí. Osemdesiatšesťročný funkcionár z Paraguaja, ktorý bol v rokoch 1998 až 2013 členom výkonného výboru FIFA, je momentálne v domácom väzení.

Denník AS sa odvoláva na nemenovaného bývalého zamestnanca CONMEBOL-u z Paraguaja, ktorý vraj má k dispozícii aj dôkazy dokumentujúce transakciu. Leoz údajne peniaze dostal vo februári 2000 od Kena Naganumu, ktorý stál na čele japonského zväzu v rokoch 1994 až 1998. Presná úloha ázijského funkcionára, ktorý mal v roku 2000 v domácom zväze už len čestnú funkciu a ktorý v roku 2008 zomrel, ale nie je jasná.

Podivné je však podľa denníka aj načasovanie platby. O hostiteľovi šampionátu 2002 sa hlasovalo v máji 1996 po tom, čo sa pôvodní rivali Kórea a Japonsko rozhodli kandidovať spoločne a jediný ďalší protikandidát Mexiko zo súťaže odstúpilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #MS 2002 #Medzinárodná futbalová federácia FIFA