Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V bankách sa asi prali peniaze z volieb MS 2018 a 2022

Švajčiarske banky zaregistrovali 53 finančných transakcií, ktoré by mohli svedčiť o praní peňazí v súvislosti s pridelením organizácie futbalových majstrovstiev sveta 2018 Rusku a 2022 Kataru.

17.06.2015 11:36
peniaze, eurá Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Uviedol to švajčiarsky generálny prokurátor Michael Lauber na stredajšej tlačovej konferencii k vyšetrovaniu jednej z korupčných afér v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA). Nevylúčil, že v budúcnosti jeho úrad predvolá na výpoveď aj prezidenta organizácie Seppa Blattera či generálneho sekretára Jéroma Valckeho. Ani jeden z dvoch najvplyvnejších mužov FIFA však zatiaľ nefiguruje medzi podozrivými.

Podľa Laubera je prípad veľmi komplikovaný a komplexný. Preto nedokázal odhadnúť časový horizont jeho uzavretia. Prokurátor je však pripravený nariadiť anulovanie výsledkov hlasovania výkonného výboru FIFA z decembra 2010, ak sa preukáže, že bolo kúpené.

„Nezaujíma ma, že by to niekomu mohlo spôsobiť veľké škody. Nepozerám sa na termíny FIFA. Ja mám svoj vlastný časový plán, ktorý však nemôžem zverejniť,“ konštatoval Lauber a pokračoval: „Celý proces má veľmi dynamický spád. Môže nás priviesť kamkoľvek, preto nechcem hovoriť o nejakom hlavnom smere vyšetrovania.“

Ide o jednu z dvoch káuz, ktoré otriasli FIFA tesne pred májovým kongresom. Generálna prokuratúra začala 27. mája trestné stíhanie neznámeho páchateľa, prehľadala sídlo FIFA v Zürichu a zhabala dôkazový materiál v elektronickej aj písomnej forme. V ten istý deň švajčiarske úrady zadržali siedmich funkcionárov obvinených v USA z vydierania, sprenevery financií a prania špinavých peňazí. V následných voľbách prezidenta ešte Sepp Blatter ustál svoju pozíciu na čele organizácie, ale o štyri dni oznámil, že pre stratu podpory odstúpi.

Švajčiarska prokuratúra postupovala na základe trestného oznámenia na neznámeho páchateľa, ktoré v novembri minulého roka 2014 podala FIFA po preštudovaní správy vyšetrovateľa Michaela Garciu. Ten zistil skutočnosti naznačujúce korupčné pozadie hlasovania výkonného výboru FIFA.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #MS 2018 vo futbale