Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vzbura malých. O Eure snívajú Cyprus i Wales

Anglicko, Nemecko, Španielsko. Po ich boku Wales, Island, Severné Írsko či Rakúsko. Keby sa žrebovali základné skupiny futbalových majstrovstiev Európy 2016 dnes, zišla by sa v parížskom Kongresovom paláci mimoriadne zaujímavá spoločnosť.

15.06.2015 17:20
futbal, ME 2016 platini Foto:
Prezident UEFA Michel Platini pri oznamovaní organizátora ME 2016.
debata

Popri veľmociach a tradičných účastníkoch veľkých turnajov by hru osudu s veľkými očakávaniami sledovali aj fanúšikovia v krajinách, ktoré si medzi európskou elitou dosiaľ nezahrali.

Okrem Slovákov sa štyri kolá pred koncom tešia z líderských pozícií v kvalifikačných skupinách aj Walesania, Islanďania a Rakúšania. Na postupovej priečke sú tiež Severní Íri. Ani jedna z týchto krajín neokúsila atmosféru záverečného turnaja európskeho šampionátu – až na Rakúsko. Aj to však medzi šestnástku najlepších tímov nazrelo len vďaka tomu, že turnaj so Švajčiarmi pred siedmimi rokmi organizovalo.

„Máme za sebou jedno z najnáročnejších stretnutí v kvalifikácii. Pred sebou ďalšie veľké výzvy. Na ceste do Francúzska nás čaká ešte veľa tvrdej práce,“ vravel po kľúčovom víťazstve v Rusku (1:0) rakúsky útočník Marko Arnautovič. Zverenci Marcela Kollera sú prekvapujúcimi lídrami G-skupiny. Z postupu sa môžu tešiť už po najbližšom kole. Pred Rusmi, ktorým patrí tretia priečka, majú osembodový náskok. V hre ich je dvanásť.

Prekvapujúco skvele sa darí aj Walesanom a Severným Írom. Futbalisti oboch ostrovných krajín v predošlých rokoch veľa radosti fanúšikom neurobili. V kvalifikácii majstrovstiev sveta 2014 i európskeho šampionátu 2012 obsadili v skupinách predposledné priečky – s veľkým odstupom za postupujúcimi.

„Potrebujeme ešte štyri body a miestenka do Francúzska by nám nemala ujsť,“ myslí si waleský tréner John Toshack. Jeho zverenci zdolali favorizované Belgicko (1:0). V tej istej skupine zaskočil favoritov aj Cyprus – teší sa z barážovej tretej priečky. Rovnako sú na tom v I-skupine Albánci, ktorí zvíťazili na jeseň v Portugalsku, cez víkend zdolali v príprave Francúzsko (zakaždým 1:0).

Ak forma papierovým outsiderom vydrží, môžu sa 12. decembra tešiť na priam historickú chvíľu. Práve vtedy sa totiž dozvedia mená súperov na Eure 2016.

Outsideri na záverečných turnajoch

  • Rakúsko 1× (2008) 1× (1998) 20. miesto
  • Wales bez účasti 1× (1958) 22. miesto
  • Island bez účasti bez účasti 37. miesto
  • S. Írsko bez účasti 1× (1986) 44. miesto
  • Albánsko bez účasti bez účasti 51. miesto
  • Cyprus bez účasti bez účasti 87. miesto

    Krajina, účasť na ME, účasť na MS a postavenie v rebríčku FIFA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale #EURO 2016 #vzbura
Načítavajú sa športové výsledky...