Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chorváti si koledujú o problém. Vysekal niekto do trávnika svastiku?

Chorvátsko bude možno čeliť ďalšiemu trestu od Európskej futbalovej únie (UEFA), keď sa v piatkovom stretnutí kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy proti Taliansku objavila na ihrisku svastika.

13.06.2015 12:32
Chorvátsko, Split, svastika Foto: ,
Zdá sa, že na ihrisku v Splite niekto zámerne "vytvoril" symbol nacizmu.
debata (15)

Vyzeralo to, ako keby symbol nacizmu bol vysekaný do trávnika alebo na ňom namaľovaný. Bezpečnostná služba sa ho snažila cez prestávku zakryť, no neúspešne. Symbol sa nachádzal na polovici, ktorá v prvom polčase patrila hosťom.

Zápas sa hral pred prázdnym hľadiskom pre marcové rasistické správanie chorvátskych fanúšikov a skončil sa remízou 1:1. Už novembrové meranie síl medzi Talianskom a Chorvátskom na San Sire (tiež 1:1) musel hlavný rozhodca na desať minút prerušiť pre výtržnosti v sektore fanúšikov hostí.

„Je to jeden z problémov, ktoré sa snažíme odstrániť. Nanešťastie sa dnes stalo niečo podobné, ale radšej by sme o tom nehovorili dnes. Nechajme to na zajtra,“ povedal po dueli prezident Chorvátskeho futbalového zväzu (HNS) Davor Šuker. „Ospravedlňujeme sa Taliansku a všetkým,“ uviedol neskôr hovorca zväzu.

Vyhrotenú atmosféru zažili diváci aj počas prípravného vzájomného súboja v roku 2006 v Livorne, kde približne 200 chorvátskych fanúšikov na tribúne vytvorilo svastiku z vlastných tiel a salutovali v nacistickom štý­le.

Predstavitelia Chorvátskej futbalovej federácie sa v sobotu ospravedlnili za hákový kríž. Incidentom, o ktorom už bola informovaná aj UEFA, sa ešte v sobotu budú zástupcovia federácie zaoberať. Reprezentácii za to hrozí ďalší disciplinárny tres­t.

„Je to sabotáž a závažný zločin. Očakávame, že polícia páchateľa vypátra,“ povedal hovorca zväzu Tomislav Pacak. „Je to hanba nielen pre zväz, ale pre celé Chorvátsko. Ospravedlňujeme sa za nacistický symbol všetkým fanúšikom, ktorí zápas sledovali v televízii, obom tímom a našim hosťom z Talianska,“ do­dal.

Zápas skupiny H medzi Chorvátskom a Talianskom sa hral v Splite pred prázdnymi tribúnami kvôli vyčíňaniu chorvátskych fanúšikov pri marcovom kvalifikačnom dueli s Nórskom. Už na zápas s Nórmi malo pritom Chorvátsko uzavretú časť štadióne ako trest za výtržnosti pri prvom stretnutí s Talianskom v Miláne na San Sire.

Hákový kríž, ktorý bol na trávniku vysekaný alebo namaľovaný, bol v televíznom prenose viditeľný predovšetkým v prvom polčase. Cez prestávku sa ho usporiadatelia snažili odstrániť, príliš sa im to ale nepodarilo.

Chorvátsko ani Taliansko v doterajšom priebehu kvalifikácie ešte neokúsili trpkosť prehry. Chorváti sú na čele H-skupiny so 14 bodmi a bilanciou štyri víťazstvá, dve remízy. Talianom patrí druhá priečka (12 bodov, 3 – 3 – 0). Tretie Nórsko, ktoré v piatok remizovalo 0:0 doma s Azerbajdžanom, má na konte 10 bodov. Ďalšie kvalifikačné stretnutia sú na programe v septembri.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #nacizmus #Split
Načítavajú sa športové výsledky...