Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kľúčový zápas. Česi čelia islandskej tvrdosti

Tridsaťstupňové horúčavy vymenili za sotva desaťstupňový chlad. Aj v ňom sa však pokúsia pobiť o body, ktoré ich môžu výrazne priblížiť k postupovému snu.

12.06.2015 09:00
Plašil, Rosický Foto:
Jaroslav Plašil a Tomáš Rosický.
debata

Na českých futbalistov čaká jeden z kľúčových súbojov kvalifikácie budúcoročných majstrovstiev Európy. Zverenci Pavla Vrbu sa predstavia na pôde Islandu. Pôjde o šláger A-skupiny. Zatiaľ čo Čechom patrí po polovici bojov o miestenku do Francúzska prvá priečka, Islanďania prekvapujúco okupujú druhé miesto. Len bod za svojím súperom.

„Je možné, že na nás čaká rozhodujúci duel skupiny. Myslím si, že na prvom mieste skončíme my alebo Česi,“ tvrdí pred úvodným výkopom Heimir Hallgrímsson, domáci tréner.

Obaja potrebujú bodovať, aby si udržali náskok pred Holandskom. Najväčší favorit skupiny vyhral z piatich stretnutí len dve a z tretieho miesta stráca na Čechov už šesť bodov. „Je len na nás, aby sme si náskok udržali. Remíza s Českom by nebola žiadnou hanbou, no určite sa chceme pobiť o tri body,“ vraví v rozhovore pre idnes.cz Hallgrímson.

Po víťazstve túžia aj hostia. Pripraviť sa však musia na mimoriadne nepríjemného súpera, ktorý vyniká predovšetkým dôrazom, úspešnosťou v osobných súbojoch či silnými štandardnými situáciami.

„Sú tvrdí, agresívni. Majú silných a vysokých hráčov. Futbalovo síce nie sú na tom tak dobre, ako napríklad Holanďania, no dokážu potrestať každú chybu súpera,“ upozorňuje obranca Plzne Václav Procházka.

Oba tímy mali výborný štart do kvalifikácie. Z piatich duelov vyhrali štyri. Vo vzájomnom zápase boli úspešnejší Česi, ktorí na jeseň zdolali Islanďanov 2:1 a pripravili im dosiaľ jedinú bodovú stratu. Partia okolo Petra Čecha či Tomáša Rosického mohla byť aj stopercentná (rovnako ako Slováci), no v dosiaľ poslednom kvalifikačnom meraní síl prekvapujúco zaváhala na domácej pôde s Lotyšskom (1:1, Česi vyrovnávali v poslednej minúte).

Na Čechov čaká ešte tŕnistá cesta za postupom na záverečný turnaj majstrovstiev Európy. Po tom, ako privítajú Kazchstan, pocestujú do Lotyšska, doma sa pobijú o body s Tureckom a kvalifikáciu zakončia v Holandsku.

Kým Česi si v histórii samostatnosti zahrali na Eure už päťkrát, pre Island by bol postup historickým úspechom. Krajina, ktorá má len 330-tisíc obyvateľov, sa dosiaľ na žiadnom veľkom turnaji nepredstavila. Blízko bola k postupu na lanské majstrovstvá sveta, no v baráži nestačila na Chorvátsko.

Piatkový program
A-skupina, 18.00 Kazachstan – Turecko, 20.45 Island – Česko, Lotyšsko – Holandsko, B-skupina, 20.45 Andorra – Cyprus, Bosna a Hercegovina – Izrael, Wales – Belgicko, H-skupina, 20.45 Chorvátsko – Taliansko, Malta – Bulharsko, Nórsko – Azerbajdžan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia ME 2016