Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Noviny v JAR spájajú Blattera s desaťmiliónovým úplatkom

Juhoafrické periodikum Sunday Times v nedeľu informovalo o existencii emailovej správy z roku 2007, v ktorej sa generálny sekretár Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jérome Valcke pýta tamojšej vlády na platbu vo výške desať miliónov amerických dolárov, nezverejnilo však jej detailný prepis.

07.06.2015 15:24
MS otvorenie 2 Foto: ,
Juhoafrická fanúšička počas slávnostného otvorenia MS 2010.
debata

Predmetná suma bola údajne úplatkom za hlasy pri voľbe organizátora majstrovstiev sveta 2010, následne mala putovať na účet kontrolovaný vtedajším prezidentom Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF) Jackom Warnerom. Americkí vyšetrovatelia tvrdia, že peniaze boli kompenzáciou za tri hlasy vrátane Warnerovho pri výbere Juhoafrickej republiky za usporiadateľa MS 2010. JAR toto právo získala 15. mája 2004 vo švajčiarskom Zürichu.

Podľa Sunday Times v správe Valcke uvádza, že platba bola dohodnutá na základe diskusie medzi FIFA a juhoafrickou vládou, a tiež medzi šéfom riadiaceho orgánu svetového futbalu Seppom Blatterom a vtedajším prezidentom JAR Thabom Mbekim. Od týchto tvrdení sa dištancujú Blatter aj Mbeki. Šéf organizačného výboru svetového šampionátu 2010 Danny Jordaan povedal, že financie mali slúžiť na rozvoj futbalu v Karibiku.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupčný škandál #Sepp Blatter