Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aféra FIFA: Pán desiatich percent spieval FBI

Veľa rokov sa nič nedialo. Až jeden z futbalových bossov Charles Gordon Blazer, ako sa vraví v hantírke podsvetia, začal spievať policajtom.

06.06.2015 10:00
zlatá lopta, golden ball, fifa, uefa, futbal Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Práve ku korpulentnému Američanovi s obrovskou prešedivelou bradou sa zbiehajú všetky nitky megaškandálu, ktorý rieši futbalový svet. Tento chlapík s trošku komickým výzorom, ktorého vo futbalovom svete poznajú najmä pod menom Chuck, navigoval agentov Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) na správnu stopu a spustil lavínu, ktorá už zasypala 14 ľudí. A ešte stále sa nezastavila.

Pôžitkár Chuck do basy ísť nechcel

Chuck nie je nijaký anjel, ale stará známa firma. Má toho na rováši dosť na to, aby ho zabásli, až by sčernal.

Vyzerá ako Santa Claus a prezývajú ho príznačne – Mr. Ten Percent. Pán desiatich percent. Tí, čo ho poznajú, vedia, že si užíval márnivý, rozhadzovačný spôsob života, dokázal si vychutnávať jeho slasti, ale liezol mu aj poriadne do peňazí. Chuck je pôžitkár, ktorému nie je nič sväté. Posúďte sami. Chlapíkovi, ktorý nedávno oslávil sedemdesiatku, americké úrady klepli po prstoch, pretože neplatil dane. Obvinenia postupne narastali, podľa denníka New York Daily News ho FBI postupne obvinila aj z finančných podvodov, rôznych machinácií, prania špinavých peňazí.

Skončiť za mrežami bolo naozaj to posledné, po čom rodák z New Yorku túžil. Polícia ho začala vyšetrovať v roku 2011 a odvtedy začal spolupracovať aj s americkými úradmi. Pred necelými dvoma rokmi sa začal kajať, priznal sa k braniu úplatkov. A poskytol agentom FBI informácie, ako to chodí v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA), popísal korupčné postupy popredných funkcionárov.

Na schôdzky si bral nahrávacie prístroje a všetko zaznamenával. Na základe jeho udaní potom polícia sledovala viacerých ľudí. A dlhodobo pripravovala ostrý úder.

Bez neho by akiste niektorí papaláši FIFA doteraz šafárili od buka do buka a napchávali si vrecká čiernymi peniazmi. Dovtedy sa chodí s džbánom po vodu, kým Chuck neprehovorí…

Zlatý pohár – zlatá baňa

Američania nazbierali dosť informácii, na základe ktorých spustila švajčiarska polícia dobre načasovanú raziu v zürišskom luxusnom hoteli Baur au Lac. V predvečer volebného kongresu FIFA. Sedem funkcionárov, vrátane dvoch viceprezidentov Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovov a Eugenia Figuereda z Uruguaja, odviedli v putách. V lochu čakajú na vydanie do USA, kde sa podrobia ďalšiemu vyšetrovaniu.

Blazer dobre vie, ako to vo FIFA chodí, v jeho výkonnom výbore pôsobil od roku 1997 do roku 2011 a ešte dlhšie sedel na stoličke generálneho sekretára organizácie s dlhočizným názvom a komplikovanou skratkou – Futbalovej konfederácie Strednej a Severnej Ameriky a karibskej oblasti (CONCACAF).

Priznal sa, že sa nelegálne obohatil miliónmi dolárov z marketingových aktivít. V rokoch 2004 až 2011 prijímal úplatky v súvislosti s voľbou a organizáciou MS 2010 v Juhoafrickej republike. V roku 2013 na súde popísal, ako k tomu došlo. Juhoafričania vraj za tri hlasy v exekutíve FIFA zaplatili desať miliónov amerických dolárov. Vláda JAR však poprela, že išlo o úplatok, peniaze podľa nej boli určené na rozvoj futbalu v Karibiku.

Podľa Blazera sa však podplácalo už aj predtým – vo voľbách, v ktorých sa rozhodovalo o hostiteľovi MS 1998, ktorým sa stalo Francúzsko a aj vo výbere viacerých iných turnajov. Jeho parťákom mal byť bývalý viceprezident FIFA a tiež jeho šéf v konfederácii Jack Warner.

Nenásytný Chuck bez ostychu ryžoval aj na nelegálnych províziách v súvislosti s viacerými ročníkmi najvýznamnejšieho podujatia v zóne CONCACAF, ktorý nesie názov Zlatý pohár. Bola to ideálna zlatá baňa.

Dočasne sa zachránil tým, že aktívne spolupracoval a vrátil aj bezmála dva milióny dolárov, čo však americké úrady považujú len za časť z toho, čo nakradol.

Blazer sa trápi v nemocnici

<Ak>Všetci obvinení v tomto megaškandále majú napojenie na CONCACAF, čo takisto potvrdzuje, že prsty v ich odhaľovaní má ich bývalý kamarát, populárny Chuck, ktorý sa rád predvádzal s populárnymi špičkami futbalového i politického sve­ta.

Vo vyjadrení americkej generálnej prokurátorky Loretty E. Lynchovej, ktoré pred niekoľkými dňami uverejnili agentúry, sa hovorí, že „korupcia, ktorá sa rozmohla, je systematická a hlboko zakorenená v zahraničí aj v USA. Prenikla do dvoch generácií futbalových funkcionárov, ktorí zneužili svoje postavenie na obohacovanie v miliónoch dolárov na províziách či úplatkoch“.

Blazer urobil pre FBI dobrú prácu, preto zatiaľ nepadol v súvislosti s ním nijaký verdikt. Súd ho v roku 2013 po priznaní viny nechal na slobode na kauciu desať miliónov eur.

Momentálne svoju hru dohral. Ako informoval New York Daily News, leží v nemocnici. Trpí rakovinou čriev a údajne už nie je schopný sa k prípadu vyjadrovať, pretože je napojený na pľúcnu ventiláciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodná futbalová federácia FIFA