Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA môže zmeniť dejiská MS 2018 v Rusku a 2022 v Katare, tvrdí právnik

Ruskí a katarskí hostitelia futbalových majstrovstiev sveta 2018, respektíve 2022 môžu zatiaľ spávať pokojne, ale bezprecedentný scenár zmeny dejísk nie je úplne vylúčený. Myslí si to švajčiarsky profesor práv so špecializáciou na boj proti korupcii Mark Pieth.

05.06.2015 15:22
Futbalová lopta Foto:
Ilustračné foto
debata (42)

„Keby sa našli dôkazy o tom, že rozhodujúca časť hlasov bola kúpená nezákonným spôsobom, mohol by to byť dôvod na zmenu. Úplne by som túto možnosť nevylúčil, hoci sa s ňou spája ešte príliš veľa otázok,“ povedal Pieth.

Podozrenie z kupovania hlasov vo voľbách exekutívy FIFA z decembra 2010 vyšetruje švajčiarska generálna prokuratúra, ktorá krátko pred minulotýždňovým kongresom riadiaceho orgánu svetového futbalu v Zürichu začala trestné stíhanie neznámeho páchateľa a pri prehliadke sídla organizácie zhabala elektronické údaje.

Paralelne sa prevalil aj škandál s finančnými podvodmi vysokých funkcionárov FIFA – siedmich zo štrnástich aktérov vzali priamo vo Švajčiarsku do väzby, prípad vyšetrujú americké úrady. Sepp Blatter pre obe aféry stratil pôdu pod nohami a štyri dni po piatom víťazstve vo voľbách prezidenta oznámil, že odstúpi.

Prípravy na oba šampionáty sa nezastavili. Rusi už preinvestovali väčšinu z rozpočtu 12,4 miliardy amerických dolárov, tri štadióny sú dokončené a na ďalších deviatich sa pracuje. Katarčania majú rozostavaných päť štadiónov, plánujú minúť až 200 miliónov USD.

Podľa Pietha je teraz kľúč k otázke, kde sa turnaje budú konať, v rukách vyšetrovateľov. „Bola by to trápna situácia, keby sa zistilo, že niekto preukázateľne kúpil dva alebo tri hlasy. Otázne je, či by to stačilo na takú zásadnú zmenu,“ dodal Pieth.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 #MS 2018 #Medzinárodná futbalová federácia FIFA