Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA priznala pôžičku, Íri hovoria o urovnaní sporu

Zo zákulisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vyplávala na povrch ďalšia špina. Je stará vyše päť rokov a súvisí so škandálom okolo ruky Thierryho Henryho v odvete baráže o účasť na majstrovstvách sveta 2010 v Juhoafrickej republike, ktorá posunula na záverečný turnaj Francúzov na úkor Írov.

05.06.2015 09:50
peniaze, euro, eurá, bankovky, mince, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata

FIFA po toľkom čase vo štvrtok priznala, že poškodená strana dostala ako kompenzáciu 5 miliónov amerických dolárov. Reagovala tým na vyhlásenie výkonného riaditeľa Írskej futbalovej asociácie Johna Delaneya, ktorý sa rozhodol vyjsť s pravdou von v čase, keď FIFA zápasí s korupčným škandálom a nachádza sa v najväčšej kríze vo svojej 111-ročnej histórii. Na odchode z jej čela je aj prezident Sepp Blatter.

V novembri 2009 švédsky rozhodca Martin Hansson prehliadol jasnú hru rukou Thierryho Henryho v predĺžení barážovej odvety a William Galas vďaka tomu strelil postupový gól na 2:1. Írska FA vyvinula obrovský tlak na FIFA, žiadala napríklad opakovanie zápasu či mimoriadne miesto na záverečnom turnaji, ale navonok sa zdalo, že nič nedosiahla. Na šampionát cestovali úradujúci vicemajstri sveta Francúzi a v JAR sa postarali o ďalší škandál revoltou proti trénerovi Raymondovi Domenechovi a vypadnutím v základnej skupine. Za oponou sa však diali veci.

„Keďže verdikt rozhodcu sa nedá vrátiť späť, Írska futbalová asociácia musela akceptovať stav veci a v januári 2010 s ňou FIFA uzavrela dohodu o zastavení ďalších krokov proti nej. FIFA sa zaviazala poskytnúť FAI pôžičku 5 miliónov dolárov na výstavbu štadióna v Írsku. Európska futbalová únia vyčlenila na ten istý štadión ďalšie finančné prostriedky,“ uviedla FIFA. Ide o nový národný štadión Aviva na Lansdowne Road v Dubline pre 56-tisíc divákov, ktorý otvorili v roku 2010.

„Podľa dohody mala FAI vrátiť peniaze v prípade, že jej reprezentácia postúpi na nasledujúci šampionát 2014 do Brazílie. Írsko sa nekvalifikovalo a aj vzhľadom na finančnú situáciu FAI bol dlh 31. decembra 2014 anulovaný,“ uvádza sa ďalej v stanovisku FIFA.

FAI tvrdí, že nešlo o pôžičku, ale o „dohodu o urovnaní sporu“, ktorej obsahom bola suma 5 miliónov, nie však v amerických dolároch, ale v eurách. „Urovnanie sporu nemalo vplyv na kritický postoj FAI voči FIFA, čo sa prejavilo aj v neutíchajúcich výhradách FAI voči osobe pána Seppa Blattera. Dohoda bola bez ďalších podmienok s výnimkou tej, že zostane dôvernou záležitosťou,“ komentovala FAI.

Delaney, ktorý lavínu odhalenia spustil, čelí v Írsku nevôli pre svoj luxusný plat 360 000 eur mesačne. Po predmetnom zápase s Francúzskom v roku 2009 bol vraj pripravený súdiť sa s FIFA.

„Nahnevalo ma tiež Blatterovo správanie. Možno si ešte spomeniete, ako sa chichúňal, posmieval sa nám. Vtedy som mu povedal, či si o ňom myslím. Padli tvrdé slová, ale napokon sa všetko vyriešilo dohodou,“ prezradil Delaney.

debata chyba
Viac na túto tému: #Medzinárodná futbalová federácia FIFA