Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zico, Maradona či kórejský miliardár. Padajú prvé mená nástupcov Blattera

Odchod Seppa Blattera z postu prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) podnietil k úvahám o kandidatúre aj bývalého viceprezidenta strešnej organizácie Čchung Mong-juna z Kórejskej republiky.

03.06.2015 13:59
Čchung Mong-jun Foto: ,
Čchung Mong-jun.
debata (3)

Motivujú ho vraj aj množiace sa výzvy z okolia.

„Kým sa definitívne rozhodnem o svojej účasti či neúčasti, všetko starostlivo zvážim,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii 61-ročný Čchung, väčšinový vlastník spoločnosti Hyundai. Viceprezidentom FIFA bol 17 rokov, o funkciu prišiel v roku 2011. Svoju prípadnú kandidatúru chce najskôr konzultovať s vplyvnými osobnosťami futbalového hnutia.

Blattera iba v piatok 29. mája piaty raz zvolili za prezidenta FIFA. Švajčiar na kongrese v Zürichu ustál aj korupčný škandál a zadržanie siedmich obvinených funkcionárov, z toho dvoch viceprezidentov FIFA. V utorok 2. júna prekvapujúco oznámil, že na mimoriadnom kongrese FIFA odovzdá svoju funkciu. Voľby by sa mali konať najskôr v decembri 2015, najneskôr v marci 2016.

Záujem o pozíciu lídra FIFA zatiaľ nezáväzne prejavil aj bývalý brazílsky reprezentant a dnes tréner Zico. „Prečo nie? Môj život je celý spojený s futbalom. Je to moja vášeň, ktorú som vždy bral s veľkým rešpektom,“ citovala ho agentúra AP. „Futbal by mal dostať prednosť pred politikou. Ešte som nezískal potrebnú podporu, ale stať sa môže všetko,“ dodal.

Šesťdesiatdvaročný Zico ako hráč nastupoval za Flamengo, Udine a Kásima Antlers, kde tiež odštartoval trénerskú kariéru. Potom viedol japonskú reprezentáciu, Fenerbahce Istanbul, CSKA Moskva alebo Irak. V 90. rokoch rok pôsobil ako brazílsky minister športu.

Podľa venezuelského prezidenta Nicolasa Madura by Blattera mal nahradiť slávny Argentínčan Diego Maradona. „Mal by to byť on, veď dlhé roky FIFA kritizoval a oni sa mu len vysmievali a vyhrážali mu,“ uviedol na adresu kapitána majstrov sveta z roku 1986 a pridal aj kritiku amerických vyšetrovateľov. „Odstránili Blattera, aby mohli FIFA ovládať. Majú v úmysle zobrať Rusku a Kataru majstrovstvá sveta, alebo ich prinajmenšom sabotovať,“ povedal socialistický vodca Venezuely.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #Diego Maradona #Zico #Čchung Mong-jun #Medzinárodná futbalová federácia FIFA