Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Katar sa trasie, aby neprišiel o MS

Katar sa obáva, že po odstúpení Seppa Blattera z čela FIFA, by mohol prísť o usporiadanie futbalových majstrovstiev sveta v roku 2022. Voľby totiž sprevádzalo podozrenie z korupcie a práve v tieni rozsiahlej úplatkárskej aféry sa švajčiarsky funkcionár rozhodol rezignovať.

03.06.2015 09:42
Al-Wakrah Foto:
Model štadiónu Al-Wakrah v katarskej Dohe.
debata

K odobratiu usporiadateľstva vyzval ako prvý šéf anglickej asociácie Greg Dyke. „Keby som bol v katarskom organizačnom výbore, nespal by som dnes veľmi dobre,“ povedal po utorkovej Blatterovej rezignácii. „Myslím, že sa objavia dôkazy, ktoré odhalia, že voľby neboli úplne férové. A ak sa to stane, malo by sa hlasovať znovu,“ dodal.

„To, že sa pán Dyke ihneď zameral na odobratie majstrovstiev v Katare, o ňom všeličo napovedá. Veď má ísť o prvý šampionát na Blízkom východe,“ citovala agentúra Reuters vyhlásenie šéfa katarského zväzu Hamada bin Chalífa. „Najskôr by mal nechať prebehnúť vyšetrovanie a sústrediť sa na to, aby anglická reprezentácia v Katare získala titul,“ uviedol.

Katar pri voľbe porazil USA, Kóreu, Japonsko a Austráliu a zaviazal sa, že kvôli veľkým horúčavám v krajine, postaví klimatizované štadióny. Kvôli extrémnemu počasiu nakoniec FIFA k veľkej nevôli národných zväzov presunula turnaj z leta na november a december.

Voľbu, v ktorej dejisko turnaja v roku 2018 získalo Rusko, sprevádzalo podozrenie z korupcie. Tresty nepadli, hoci vyšetrovateľ Michael Garcia na podozrivé praktiky poukázal. Etická komisia odmietla jeho správu zverejniť.

Hlasovaním sa teraz zaoberajú aj americkí vyšetrovatelia. Na ich žiadosť švajčiarska polícia minulý týždeň zadržala sedem ľudí, ktorí rovnako ako sedem ďalších čelia obvineniu z korupcie pri voľbe usporiadateľov alebo predaji marketingových práv. Práve kvôli afére sa Blatter rozhodol krátko po znovuzvolení do čela FIFA odstúpiť.

debata chyba