Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šokujúci obrat: Blatter odstúpil z postu šéfa FIFA!

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Sepp Blatter sa rozhodol rezignovať na svoju funkciu, stane sa tak na najbližšom mimoriadne zvolanom kongrese.

02.06.2015 19:07 , aktualizované: 20:58
Sepp Blatter Foto: ,
Sepp Blatter.
debata (72)

Až do jeho konania bude naďalej pracovať vo svojej pozícii. Sedemdesiatdeväťroč­ného Švajčiara pritom zvolili piatykrát za šéfa svetového futbalu len minulý piatok, 96 hodín po voľbách však nečakane oznámil, že v súvislosti s rozšírujúcim sa korupčným škandálom odstúpi. Zároveň sľúbil vyhlásenie nových volieb svojho nástupcu.

Blatter vo svojom prejave na rýchlo usporiadanej tlačovej besede vyhlásil, že FIFA potrebuje novú krv. „Tento môj mandát nemá podporu každého vo futbalovom svete. Bojoval som za zmenu, ale sám to nedokážem. FIFA potrebuje dôslednú reštrukturalizáciu. Potrebujeme reformy, preto som ponúkol svoju funkciu. Teraz musíme zvolať rýchlo mimoriadny kongres a zvoliť najlepšieho nástupcu. Až dovtedy budem pracovať a vykonávať svoju funkciu. Najdôležitejšie pre mňa je, aby za každých okolností bol víťazom futbal,“ uviedol Blatter, ktorý pri svojom prejave vyzeral napätý a bol veľmi vážny. Nové voľby sa očakávajú niekedy medzi decembrom 2015 a marcom 2016.

Blattera minulý piatok zvolili do funkcie len dva dni po vypuknutí veľkej krízy. Švajčiarski vyšetrovatelia zadržali pred kongresom FIFA v Zürichu sedem funkcionárov organizácie.

Blatter viedol FIFA od roku 1998, keď nahradil Joaa Havelangea. V posledných rokoch však čelil veľkej kritike, jeho oponenti mu vyčítali rozkvitajúcu sa korupciu. Veľké pochybnosti sú predovšetkých o voľbách dejísk majstrovstiev sveta 2018 v Rusku a 2022 v Katare. V poslednej afére čelí obvineniam celkovo štrnásť funkcionárov, siedmich zatkli priamo v Zürichu. Blatter pracuje pre FIFA od roku 1975, najskôr zodpovedal za rozvojové projekty, potom od roku 1981 bol generálnym sekretárom a sedemnásť rokov pravou rukou Havelangea. „Podporujem FIFA viac ako čokoľvek iné a chcem robiť len to, čo je dôležité pre futbal a organizáciu. Išiel som naposledy do volieb, lebo som veril, že je to najlepšie pre FIFA. Cítim, že teraz nemám mandát od fanúšikov, hráčov, klubov či ľudí, ktorí žijú, dýchajú futbalom a milujú túto hru,“ uviedol Blatter.

Nové voľby vypíše a bude ich riadiť šéf audítorskej komisie FIFA Domenico Scala. „Za súčasných okolností to bolo ťažké a zároveň veľmi odvážne rozhodnutie od Seppa Blattera. Je to najzodpovednejší spôsob, ako zabezpečiť odovzdanie funkcie,“ uviedol v stanovisku Scala. Najbližší kongres sa má konať 13. mája 2016 v Mexiku City. Dovtedy však už bude zvolený nový šéf svetového futbalu. „Bolo by to zbytočne neskoro. Všetko bude v súlade so stanovami FIFA. Termín bude známy včas, kandidáti musia mať dostatok času na prezentáciu seba i svojej kampane. Pán Scala má dôveru širokého spektra zložiek v rámci i mimo FIFA. Má dostatok skúseností a znalostí, aby urobil dôležité kroky,“ uviedol v stanovisku Blatter.

Švajčiarska generálna prokuratúra krátko po oznámení zámeru rezignovať potvrdila, že Blattera v súvislosti s posledným škandálom nevyšetrujú.

Šéf UEFA Platini ocenil krok Seppa Blattera

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini ocenil odstúpenie Seppa Blattera z funkcie šéfa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Švajčiar Blatter pritom oznámil rezignáciu na svoj post len 96 hodín po minulotýždňovom piatkovom znovuzvolení na piate funkčné obdobie. Platini ho na odstúpenie vyzýval už pred voľbami na kongrese FIFA v Zürichu. UEFA podporovala jordánskeho princa Aliho bin Al-Husejna. Dlho pred oznámením kandidačných listín sa špekulovalo, že by mohol Blattera vyzvať na súboj priamo Platini, Francúz sa však napokon rozhodol sústrediť na prácu v UEFA a ašpirovať na post vo FIFA chcel až neskôr. Teraz sa opäť očakáva, že bude kandidátom.

„Bolo to ťažké, ale statočné, odvážne a správne rozhodnutie,“ uviedol v prvej reakcii na Blatterovo rozhodnutie Platini.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #Medzinárodná futbalová federácia FIFA