Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Európania nehlasovali jednotne, CONMEBOL podporila Al-Husejna

Hoci Európska futbalová únia (UEFA) bola najväčším podporovateľom jordánskeho princa Aliho bin Al-Husejna v piatkových prezidentských voľbách Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), aj v spomenutej kontinentálnej organizácii sa našli asociácie, ktoré hlasovali za Seppa Blattera.

30.05.2015 16:48
Jordánsky princ Ali bin al-Husejn Foto: ,
Jordánsky princ Ali bin al-Husejn.
debata

Sedemdesiatdeväťroč­nému Švajčiarovi sú vysoko lojálni Rusi. Šéf Kremľa Vladimir Putin mu dokonca zaslal blahoželajúci telegram, vyzdvihol v ňom skúsenosti, profesionalizmus a autoritu. Napriek tomu, že Francúz Michel Platini na čele UEFA patrí k najostrejším kritikom svojho niekdajšieho „mentora“, Francúzska futbalová federácia (FFF) volila práve Blattera.

Rebélia Platiniho a riadiaceho orgánu európskeho futbalu sa nezaobíde bez dôsledkov, varoval staronový líder FIFA: „Prepáčim každému, ale nezabudnem. Nemôžeme žiť bez UEFA, tá nemôže žiť bez nás. Nejde o nenávisť len jednej osoby, ale celého hnutia, ktoré nedokáže akceptovať, že som prezidentom od roku 1998.“

Ďalší postup starého kontinentu bude jasnejší po berlínskom mítingu naplánovanom pred finále Ligy majstrov. „Nesmieme to ponechať bez odozvy,“ tvrdil prezident Kráľovského holandského futbalového zväzu (KNVB) Michael van Praag. Ten sa kandidatúry na prezidenta FIFA vzdal v prospech Aliho bin Al-Husejna. Pravdepodobne však UEFA zostane členom FIFA, v opačnom prípade by totiž európske národy chýbali na MS a kluby by zostali v izolácii od okolitého sveta. „Anglicko nebude na vlastnú päsť odnikiaľ vystupovať, to je isté. Bolo by to šialené,“ ubezpečil predseda anglickej Futbalovej asociácie (FA) Greg Dyke.

Niektoré krajiny Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) napodobnili väčšinu Európy a napokon sa postavili za 39-ročného jordánskeho princa. Prezradil to viceprezident Argentínskej futbalovej asociácie (AFA) Rodolfo D'Onofrio, no nevedel zaručiť, či sa všetci členovia CONMEBOL pri voľbe zachovali týmto spôsobom: „V Argentíne sme jednoznačne pociťovali, že potrebujeme zmenu a hlasovali sme za ňu. Naša kontinentálna organizácia mala dohody, ale neviem, čo sa udialo v hlasovacej búdke.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #kongres FIFA