Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Blatter považuje za zdroj problémov pridelenie MS Rusku a Kataru

Šéf Medzinárodnej futbalovej federácie Sepp Blatter sa domnieva, že ak by pred piatimi rokmi usporiadateľstvo majstrovstviev sveta 2018 a 2022 pridelili iným krajinám ako Rusku a Kataru, súčasná korupčná kauza by nevznikla.

29.05.2015 12:30 , aktualizované: 12:42
Sepp Blatter Foto: ,
Sepp Blatter.
debata (7)

„Ak by sme vtedy z obálky vytiahli dve iné krajiny, tak by sme dnes nemali tieto problémy,“ vyhlásil Blatter počas piatkového prejavu na kongrese FIFA, kde kandiduje na znovuzvolenie. „Ale nemôžeme sa vracať v čase. Nie sme proroci. Nedokážeme povedať, čo sa môže stať,“ dodal.

Predovšetkým pridelenie šampionátu Kataru vyvolalo veľkú vlnu podozrenia, keďže arabská krajina nemá klimatické podmienky vhodné pre futbalový turnaj. Napriek tomu vo voľbe zdolala USA, Austráliu, Japonsko a Kóreu. V dôsledku toho sa začalo niekoľko vyšetrovaní, jedno viedla aj samotná FIFA.

Dôkladné vyšetrovanie podnikli aj Spojené štáty, ktoré s Katarom vo voľbe prehrali. V stredu po mesiacoch príprav švajčiarski vyšetrovatelia na žiadosť amerických úradov zadržali sedem funkcionárov FIFA, medzi nimi aj podpredsedu Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovov a Eugenia Figuereda z Uruguaja. Celkovo obvinili z korupcie vzťahujúcej sa až do 90. rokov 14 ľudí.

„Som ochotný akceptovať, že prezident FIFA je zodpovedný za všetko, ale rád by som túto zodpovednosť zdieľal s vami všetkými,“ povedal Blatter kongresu. „Nie je možné neustále každého vo futbale strážiť a starať sa o to, či sa chová eticky. Musíme sa na tom podieľať všetci. Znovu získať reputáciu určite zaberie nejaký čas. K tomu ale je potrebné, aby sme boli jednotní a išli dopredu ako tím,“ dodal.

Katar v piatkovom vyhlásení znovu striktne odmietol, že by šampionát v roku 2022 získal nekalým spôsobom, a poprel akékoľvek obvinenia. „Spolupracujeme pri vyšetrovaní výberových konaní pre šampionáty v rokoch 2018 a 2022 a budeme tak robiť aj naďalej,“ píše sa vo vyhlásení katarského organizačného výboru.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #voľba prezidenta FIFA