Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hlava 79 a korumpovaní kumpáni

Dožiť sa v dobrej kondícii a zdraví 79 rokov si zaslúži pozornosť. Stáť v tomto veku na čele celosvetovo najvýznamnejšej, najprestížnejšej a najbohatšej športovej federácie je ešte nezvyčajnejšie. Hlava svetového futbalu sa správa aj na prahu osemdesiatky ako superman. Trúfa si ťahať ho ďalšie štyri roky.

28.05.2015 22:00
debata (6)

FIFA sa pod Blatterovým vedením dostala do slepej uličky. V posledných dramatických hodinách získala obraz skrz-naskrz skazenej, skorumpovanej, nedôveryhodnej organizácie, v ktorej už skoro nič nebeží v súlade s kostolným poriadkom. Spochybňujú sa voľby nielen tých šampionátov, ktoré budú, ale už aj tých, ktoré boli. Hlava 79 sa tvári, akoby sa jej kolosálny škandál ani nedotýkal a jeho korumpovaní kumpáni nepatrili k jej najbližším spolupracovníkom. Ja nič, ja muzikant.

Aj keby si načierno neuchmatol z obrovského koryta ani cent, stáva sa nespoľahlivou osobou. Kedysi veľmi silný muž urobil už veľa prešľapov, ale dokázal vždy odraziť útoky oponentov, vyšmyknúť sa z každej slučky, ktorá sa už-už zaťahovala a podhodiť potom svojim voličom návnadu, na ktorú ochotne sadali ako muchy na lep. S poslednými šokujúcimi udalosťami vraj nič nemá. Dnes sa bez začervenania chce uchádzať o piaty mandát.

Blatter, zdá sa, definitívne stratil zmysel pre realitu. FIFA je bohatá organizácia, ktorá ťaží z bezkonkurenčnej popularity kolektívnej hry číslo jeden, zo športovej i komerčnej lukratívnosti svetových šampionátov a ďalších podujatí a aktivít. Točia sa v nej obrovské sumy peňazí a preto aj úplatky narástli do dinosaurích, stomiliónových rozmerov. Futbal sa v blatterovskej kontroverznej ére stal živnou pôdou na bombastickú korupciu a podvody. Veľkým bojiskom ešte väčších marketingových a mediálnych spoločností.

Aktívny starec, ktorý velí svetovému futbalu sedemnásť rokov, si umýva ruky a podľa všetkého je z obliga. Sám sa stavia na čelo, trúbi na poplach a vyzýva do útoku proti korupčníkom. Postaví sa bez problémov vo voľbách pred zástupcov celého futbalového sveta a bez mihnutia oka bude žiadať o ďalšiu podporu. A berte na to jed, že jeho šance sú vysoké. Jordánsky princ je proti nemu outsiderom. Niekomu sa môže javiť tento príbeh ako absurdná situácia, ktorá si môže trúfať aj na Hellerovu slávnu Hlavu XXII.

Švajčiar už prešvihol termín optimálneho odchodu do funkcionárskeho dôchodku a prirástol k svojej prezidentskej stoličke. Už mu neslúži poriadne pamäť, zabudol, čo sľuboval pred štyrmi rokmi pred voľbami. Vtedy sa dušoval, že je to jeho posledný mandát.

A čo je najhoršie, všetko naznačuje, že má značne podvyživený zmysel pre sebareflexiu a vyvodenie osobnej zodpovednosti. Ak ju necíti, mali by mu ju jednoducho v demokratickom procese pripomenúť členovia FIFA. V tajných voľbách svojimi hlasmi zoťať Hlavu LXXIX.

Ak to neurobia, chtiac-nechtiac sa môžu vystaviť podozreniu, že aj oni majú niečo za ušami.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #Medzinárodná futbalová federácia FIFA