Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Platini o Blatterovi: Tvrdil, že je ako môj strýko. Ale už toho mám dosť

Predseda UEFA Michel Platini je presvedčený, že prezident FIFA Sepp Blatter môže byť po terajšom korupčnom škandále v piatkových voľbách porazený a po 17 rokoch prísť o pozíciu najvplyvnejšieho muža svetového futbalu. Hoci tomu ešte na začiatku týždňa neveril, po stredajšom zatknutí vysokých funkcionárov FIFA vidí túto možnosť nádejne.

28.05.2015 18:18
Sepp Blatter, Michel Platini Foto: ,
Prezident FIFA Sepp Blatter (vpravo) a Michel Platini, prezident UEFA.
debata (5)

„Myslím si, že môže byť porazený. Pred stredou som si to nemyslel, ale potom, čo sa stalo, tomu verím. Už toho bolo dosť. Nastáva obdobie zmien,“ povedal Platini na tlačovej konferencii po rokovaní členských zväzov UEFA, na ktorom sa rozhodlo, že Európa bude vo voľbe prezidenta FIFA podporovať jordánskeho princa Alího bin Husajna.

„Veľká väčšina členov UEFA bude voliť princa Aliho. Malo by to byť 45 alebo 46 asociácií z 53. Ešte sa pokúsim presvedčiť tých nerozhodných,“ povedal Platini. Zámer voliť Husajna potvrdil aj Slovenský futbalový zväz.

„Princ Ali má všetky potrebné predpoklady. Je mladý, ambiciózny a môže veci zmeniť. Navyše nepotrebuje peniaze, pretože je to princ,“ uviedol Platini, prečo sa rozhodol podporiť tridsaťdeväťročného Jordánca.

Šéf európskeho futbalu sa zišiel s Blatterom medzi štyrmi očami a vyzval ho, aby odstúpil. „Pán Blatter ma veľmi ovplyvnil. Rád hovoril, že je ako môj strýko. Ale už toho mám dosť. Kto iný by mu mal povedať, že je čas skončiť. Požiadal som ho, nech odíde, pretože obraz FIFA je strašný. Odpovedal, že nemôže odísť tak náhle. Že už je neskoro,“ vyhlásil Platini.

„Hovorím to s ľútosťou a so slzami v očiach, ale škandálov bolo naozaj dosť. FIFA si také zaobchádzanie nezaslúži,“ povedal.

Pokiaľ by bol v piatok do čela FIFA znovu zvolený Blatter, UEFA svoj ďalší postup prerokuje 6. júna v Berlíne v rámci finále Ligy majstrov. Platini nevylúčil ani možnosť bojkotu súťaží FIFA vrátane majstrovstiev sveta. Najmä ak by Blatter siahol k skôr avizovanému kroku a chcel by Európe znížiť počet účastníckych miest na MS.

„Súčasných 13 miest je z našej strany jasne vytýčená hranica, ktorú nemožno prekročiť. Prezident Blatter hrá svoju hru na základe postupových miest na MS, preto sú všetci nervózni. My nedovolíme, aby Európa pre šampionáty 2018 a 2022 prišla o jediné z 13 miest. To neprichádza do úvahy,“ povedal Platini.

Blatter na úvod kongresu odmietol zodpovednosť

Blatter odmietol v úvode kongresu organizácie vo švajčiarskom Zürichu zodpovednosť za posledný korupčný škandál, ktorého výsledkom je zatknutie siedmich vplyvných funkcionárov. Posledné udalosti priniesli podľa jeho slov hanbu a poníženie pre šport, Blatter sľubuje obnovenie dôvery vo svetový futbal.

„Mnoho ľudí ma tlačí k prebraniu zodpovednosti za to, čo sa stalo. Ja však nemôžem strážiť každého 24 hodín denne, nemôžem ho neustále sledovať, či sa nesnaží urobiť niečo zlého a skrývať to. Nesmieme dovoliť, aby meno FIFA naďalej nosili v bahne,“ vyhlásil Blatter vo svojom úvodnom prejave pred delegátmi kongresu.

Prezident FIFA hovoril prvýkrát verejne od stredajšieho vypuknutia škandálu. Švajčiarski vyšetrovatelia zadržali na žiadosť amerických úradov sedmičku funkcionárov FIFA vrátane viceprezidentov Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovov a Eugenia Figueredu z Uruguaja.

„Vo futbale nemá korupcia miesto. Boli to činy jednotlivcov, pre nich sme stratili dôveru, ktorú musíme získavať od zajtrajška späť. Čakajú nás ťažké mesiace, nasledovať budú ďalšie zlé správy,“ pripomenul Blatter, ktorý odmietol žiadosť UEFA o presun volieb prezidenta na iný termín.

Doterajšieho prezidenta FIFA vyzve v piatok jordánsky princ Ali bin Al-Husejn.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Michel Platini #Sepp Blatter #Medzinárodná futbalová federácia FIFA