Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Američania chcú Rusku ukradnúť MS a zmariť zvolenie Blattera, tvrdí Putin

Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina sa Spojené štáty americké miešajú do vnútorných záležitostí Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) s jasným cieľom - aby pripravili Rusko o právo usporiadať majstrovstvá sveta v roku 2018.

28.05.2015 12:22
Vladimir Putin, Sepp Blatter, Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a prezident FIFA Sepp Blatter počas symbolického odovzdávania lopty po skončení majstrovstviev sveta 2014 v Riu de Janeiro.
debata (61)

Vo štvrtok to vyhlásil šéf Kremľa v reakcii na stredajšie dianie v Zürichu, kde pred kongresom FIFA na americkú žiadosť zadržali sedem funkcionárov podozrivých z obohacovania či prania špinavých peňazí. Švajčiarska generálna prokuratúra zároveň začala trestné stíhanie neznámeho páchateľa pre podozrenie zo skorumpovaného priebehu udeľovania hostiteľských práv na MS 2018 Rusku a MS 2022 Kataru.

Putin v televíznom vystúpení uviedol, že trestná činnosť, ktorú vyšetrujú americké úrady, sa nediala na území USA a ani ju nepáchali občania Spojených štátov.

„Bol to ďalší jasný pokus zmariť znovuzvolenie pána Blattera za prezidenta FIFA,“ dodal Putin, podľa ktorého švajčiarsky líder organizácie pyká za svoju podporu ruského nároku na usporiadanie MS 2018.

Prvú sponzorskú žltú kartu pre FIFA vytiahla VISA

Bolo len otázkou času, kedy budú mať škandály funkcionárov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) odozvu aj u štedrých sponzorov organizácie. Ako prvý sa ozval operátor platobných a kreditných kariet VISA. Žiada okamžité kroky na opätovné nastolenie kultúry na silných etických princípoch. „Informovali sme FIFA, že ak k nim nepristúpi, prehodnotíme našu ďalšiu spoluprácu,“ znelo varovanie.

V Zürichu v stredu pred 65. kongresom FIFA zadržali na žiadosť americkej prokuratúry sedem funkcionárov podozrivých okrem iného z účasti na finančných podvodoch a praní špinavých peňazí v stovkách miliónov dolárov. Vo väzbe sa ocitli aj dvaja viceprezidenti a jeden budúci člen exekutívy FIFA. Švajčiarska prokuratúra zase začala trestné stíhanie neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením, že výber organizátorov majstrovstiev sveta 2018 a 2022 v decembri 2010 bol skorumpovaný.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 Rusko